in

Vrijeme je za zimnicu

Slatka-Tajna.Eu

Povratak na gastro scenu u velikom stilu zimnica duguje, prije svega, ljubiteljima dobre, zdrave i kvalitetne hrane, koji su, uprkos dostupnosti namirnica tokom cijele godine, prigrlili običaj naših baka, da im i tokom zimskih mjeseci produže vijek, samo u drugom obliku

 

NEZAOBILAZNI AJVAR

Sastojci:

50 kg roge paprike

10 kg patlidžana

5 l ulja

so po želji

 

Priprema:

Cijele paprike i patlidžane najbolje je ispeći na roštilju, a možete i u rerni ugrijanoj na 220 Celzijevih stepeni, nekih 20 minuta. Odmah nakon pečenja povrće stavite u plastične vrećice na nekoliko minuta, kako bi ga para omekšala. Očistite ih od kore i sjemenki, pa prebacite u mrežastu vrećicu koju ćete zakačiti negdje na visoko, kako bi se povrće ocijedilo od viška tekućine preko noći. Potom paprike i patlidžan usitnite u ručnom aparatu za mljevenje mesa te sve prebacite u veliki lonac i kuhajte otprilike dva sata uz neprestano miješanje. Nakon tog vremena postupno dolijevajte po pola litre ulja, dok ga smjesa paprike i patlidžana ne popije. Ukuhanu smjesu na kraju dobro izmiješajte kuhačom dok ne postane kremasta. Potom ajvar nalijte u tegle koje ste sterilizirali u rerni. Na vrhu tegle ajvara dolijte malo ulja i stavite poklopac. Tegle ogrnite dekom da se postupno hlade 24 sata pa ih pohranite na hladno i tamno mjesto.

 

SAVJET:  Da biste lakše oljuštili pečene paprike za ajvar, neposredno poslije pečenja ih ostavite da odstoje u poklopljenim posudama. Poslije kratkog vremena, kožica će se skidati lako i u cijelosti.

 

 

UKUSNA TURŠIJA

Sastojci:

2 kg šiljatih zelenih paprika

2 kg zelenog paradajza

2 kg krastavčića

2 kg karfiola

1 kg mrkve

po želji crni luk

kupus

 

Tečnost za turšiju:

1 l prokuhane vode

9 l hladne vode

300 g soli

200 g šećera

2 l 9% alkoholnog sirćeta

kesica bibera u zrnu

2 kesice vinobrana

2 kesice konzervansa

 

Priprema:

Povrće dobro oprerite, mrkvu očistite i isijecite na četiri dijela po dužini. Papriku i paradajz malo viljuškom probušite, da se bolje ukisele. Karfiol iskidajte na cvjetiće, luk ogulite, a kupus očistite od spoljašnjih listova i isijecite na četvrtinu. Litar vode prokuhajte sa šećerom, soli i biberom. U toplu tečnost stavite sirće, konzervans, vinobran i sve to sjedinite s hladnom nekuhanom vodom. Povrće složite u tegle, prelijte tečnošću, zatvorite i ostavite na tamnom, hladnom i prozračnom mjestu.

 

PARADAJZ SOS

Sastojci:

1 kg paradajza

lišće peršuna i celera

paprika babura

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










ljuta papričica

so

ulje

salicin

 

Priprema:

Prethodno opran i očišćen paradajz sameljite i posolite po ukusu. U mljeveni paradajz dodajte gram salicilana i izmiješajte. U čistu i suhu bocu sipajte mljeveni paradajz do pola boce. Dodajte list peršuna i celera te dvije do tri očišćene paprike babure. Ukoliko volite ljuto, možete dodati i ljutu papriku. Mljevenim paradajzom napunite bocu do vrha i dodajte kašičicu ulja. Dobro zatvorite i čuvajte na tamnom i suhom mjestu.

 

PAPRIKE S KUPUSOM

Sastojci:

10 paprika (crvenih ili žutih)

2 kg kupusa

2 l vode

1 l alkoholnog sirćeta

10 g soli

2 korijena hrena

biber u zrnu

 

Priprema:

Kupus naribajte, posolite i ostavite da odstoji preko noći, kako bi pustio sok. Paprike očistite od sjemenki. Kupus ocijedite od soka i začinite s malo alkoholnog sirćeta pa njime napunite paprike. Slažite ih u staklenke. Između paprika stavite komadiće hrena. Zagrijte preljev od vode, sirćeta i začina te vruć prelijte preko paprika.

 

 

Zimnica za početnike

 

Birajte zrele plodove

Najvažnije je da za zimnicu birate zrele i zdrave plodove koji nisu ni na koji način oštećeni.

 

Čistoća je važna

Drugo pravilo kojeg se treba držati odnosi se na čistoću, kako samih namirnica, tako i pribora koji se koristi pri pripremi i poslije pri skladištenju. Sterilizirani pribor osigurat će vam dugotrajnost i kvalitet pripremljene zimnice.

 

Krenite s jednostavnim receptima

Ako ste totalni početnik, najbolje je da krenete s manje zahtjevnim receptima, odnosno pripremom onih jela s kojima je mogućnost da pogriješite minimalna.

 

Pazite na konzerviranje

Ako želite uvijek i u svakom trenutku biti sigurni da znate šta konzumirate, koristite prirodne konzervanse, među kojima je odličan izbor bosiljak. Osim bosiljka, prirodni konzervansi su gorušica i hren, koji se uz šećer, so, sirće ili alkohol dodaju hrani kako bi se spriječilo kvarenje.

 

Tegle dobro operite

Naravno, osim na konzervanse, valja paziti i na staklenke u koje ćete pohraniti zimnicu. Staklenke operite i dobro osušite u rerni. Neka budu vruće ako se u njih stavlja vruća tekućina ili smjesa. Najbolje ih je držati na 70 Celzijevih stepeni otprilike pola sata, tako ćete biti sigurni da su potpuno sterilizirane. Koristite li gumene čepove, kod konzerviranja napravite vakuum.

 

Dodavanje sirćeta

Kada dodajete sirće, pazite da prekriva povrće barem dva centimetra, odnosno da povrće ne izviruje. Za kraj svakako valja napomenuti da ukiseljeno povrće nutritivno ne odudara mnogo od svježeg, a slično je i s energetskom vrijednošću, uprkos konzervansima, šećeru i sirćetu, domaća zimnica ima nisku kalorijsku vrijednost.

 

Ne zaboravite naljepnice

Na sve tegle i boce treba staviti naljepnice na kojima piše šta je unutra i datum kada je napravljeno. Neke vrste ziminice, kao što su slatko i pekmez, mogu da stoje i nekoliko godina, ali je ipak bolje da se potroše u roku od godinu.

The post Vrijeme je za zimnicu appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Žestok sukob u Zvezdama Granda: Dragan Stojković Bosanac davao lekcije iz srpskog, Ceca mu poručila: “Prestani da vrijeđaš pjevačice””

KENAN TAHIROVIĆ NA ODMORU: Ne priča o Rialdi; provodi se u Istanbulu