in

Uslijed rasta cijena energenata u eurozoni rast inflacije na 3,4 posto

Slatka-Tajna.Eu

Stopa inflacije u eurozoni porasla je u septembru na 3,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, uglavnom podstaknuta skokom cijena energije, objavila je  statistička kancelarija EU Evrostat.
To je najveća stopa u posljednjih 13 godina. Posljednji put godišnja inflacija bila je ovolika u septembru 2008. godine.

Ovo povećanje je nastavak trenda viđenog posljednjih mjeseci u rastu cijena što je predmet sve veće zabrinutosti u EU, navodi DPA.

U augustu je godišnja stopa inflacije u 19 zemalja koje koriste euro bila tri ​​posto, navodi se u saopćenju za javnost Eurostata.

Cijene energije u septembru su porasle za 17,4 posto u odnosu na prošlu godinu, u poređenju sa 15,4 posto u augustu, navodi isti izvor.

Ministri EU, zvaničnici Evropske komisije i Evropski parlament trebalo bi da razgovaraju o načinima za ublažavanje povećanja cijena. Lideri EU raspravljat će o tom pitanju na samitu 21. i 22. oktobra.

Veleprodajne cijene prirodnog gasa mjesecima rastu, a cijena električne energije je također značajno porasla i potrošači osjećaju posljedice toga u mnogim zemljama.

Strahuje se da bi rastuće cijene mogle dovesti do reakcije protiv plana EU da se u narednim godinama okrene ka obnovljivoj energiji.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Mnoge članice, uključujući Španiju, pozivaju na zajedničke akcije na nivou EU kako bi se obuzdalo povećanje.

Ova stopa je znatno iznad novog godišnjeg cilja inflacije Evropske centralne banke od dva posto.

Očekuje se da će Evropska komisija u narednoj sedmici izdati saopćenje po tom pitanju.

Analitičari predviđaju da će inflacija dostići vrhunac od oko četiri posto u posljednja tri mjeseca ove godine, da bi se krajem sljedeće godine spustila na ispod jedan posto, navodi DPA.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Konjic: Motociklisti ozlijeđeni u sudaru dva motora i automobila / Bljesak.info

Na Londonskom maratonu najuspješniji Etiopljanin Lemma i Kenijka Jepkosgei