in

RS pokreće proizvodnju medicinskog kiseonika u saradnji sa Srbijom

Slatka-Tajna.Eu

Nakon što je Agencija za lijekove BiH zabranila uvoz, a time i isporuku preduzeću TGT Tehnogas koje je kiseonikom snabdijevalo Univerzitetski klinički centar, Tim za praćenje provođenja mjera Republičkog štaba RS uputio je Vladi zahtjev da se stvore pretpostavke za proizvodnju medicinskog kiseonika u RS.

UKC RS od tada traži rješenje kako da pacijentima obezbijede prijeko potreban kiseonik.

“Nije lako u ovom trenutku pronaći ni na svjetskom tržištu ni cisterne, ni boce, ni tankove, ni kiseonik. Mi smo postali taoci Agencije a lijekove”, rekao je za RTRS Vlado Đajić, direktor UKC-a Republike Srpske.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Zbog toga okrenuli su se Srbiji s čijim vlastima su već u pregovorima. Prema riječima Nenada Stevandića, zamjenika direktora UKC RS, preduzeća iz Srbije će početkom nove sedmice stići u Banjaluku kako bi ih pripremili i obučili za proizvodnju kiseonika.

“Preduzeća iz Srbije će već u ponedjeljak ili utorak da dođu u RS. Riječ je o firmama koje su sposobne da brzo uvezu filtere, koji bi bili po evropskim standardima i da počnemo proizvodnju medicinskog kiseonika u Republici Srpskoj jer to je dio naše odgovornosti, da ga proizvodim u RS, da ne zavisimo ni od kakvih carinskih i drugih začkoljica ili političkih igara”, naglasio je Stevandić.

Tokom razgovora sa Vladom Srbije pojašnjeno je kako je Srbija u vrijeme pandmije obezbijedila kiseonik. Zaključkom Kriznog štaba još u julu prošle godine definisla je način za bezbjedno snadbijevanje kiseonikom zdravstvenih ustanova.

Ovaj zaključak Kriznog štaba Srbije pojašnjava da u vrijeme kada je u Evropi bilo teško doći do kiseonika za zdravstvene ustanove, štab donosi odluku da se počne sa punjenjem medicinskog kiseonika i na linijama na kojima se vrši punjenje tehničkog kiseonika: “Da se otpočne sa punjenjem medicinskog kiseonika u svim raspoloživim dostupnim pakovanjima – boce koje su kompatibilne za kiseonik (tehnički ili za hranu). Priprema, punjenje, obilježavanje i odobrenje – sprovodiće se po već odobrenim protokolima za medicinski kiseonik.”

Kada su stigli rezultati analize kiseonika, premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio je da Vlada neće sjediti skrštenih ruku i da je, zbog zaštite stanovništva i opstrukcije Agencije za lijekove BiH, spremna da formira vlastitu agenciju, ali i proizvodnju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ako je napad jalov, onda uvedi Edina Džeku / Bljesak.info

Jovana i Željko napravili bajkoviti rođendan bliznakinjama!