in

Najpoznatiji plodovi Mediterana izloženi u Stocu

Slatka-Tajna.Eu

Dvodnevna poljoprivredna sajamska manifestacija “Hercegovački plodovi Mediterana” otvorena je u u Stocu gdje su se okupili brojni domaći i poljoprivredni proizvođači iz Hrvatske i Crne Gore.

Ova manifestacija međunarodnog karaktera već 13 godina za cilj ima promicanje, pokretanje i povećavanje organizirane proizvodnje sadnica autohtonih sorta šipka, smokve i masline.

Manifestaciju je proglasio otvorenom ministar pravde BiH Josip Grubeša koji je čestitao organizatorima na organizaciji i poželio izlagačima i posjetiteljima ugodan boravak i druženje u Stocu.

“Zahvaljujem domaćinima što su me pored mojih upravno-pravnih obveza pozvali ovdje na jedan predivan susret ljudi koji svojim radom, trudom i zalaganjem žele prikazati cjelokupnoj javnosti ono što su radili kroz čitavu godinu. Danas beremo hercegovačke plodove Mediterana i nadam se da ćemo uživati svi skupa u Stocu”,kazao je u izjavi novinarima ministar Grubeša.

Načelnik Stoca Stjepan Bošković također je naglasio značaj ovog sajamskog skupa.

Poželio je izlagačima uspješno promoviranje svojih proizvoda te zahvalio organizatorima i predstavnicima županijskih, federalnih i državnih vlasti koji su prepoznali ovu manifestaciju kao međunarodnu.

“Ova manifestacija nama puno znači u turističkom, ali i razvoju poljoprivrede, kao jedne strateške grane u općini Stolac kad su u pitanju ove tri kulture – maslina, smokva i šipak”, kazao je Bošković.

Predsjednik udruge “Hercegovački plodovi Mediterana” Zoran Raič kazao je kako su se ove godine, za razliku od protekle zbog pandemije, stekli uvjeti za organizaciju sajma.

“Na ovogodišnjoj 13. po redu međunarodnoj sajamskoj manifestaciji Hercegovački plodovi Mediterana imamo oko 60 izlagača, prvenstveno iz Bosne i Hercegovine, ali tu su i izlagači iz Hrvatske i Crne Gore”, izjavio je Raič.

Na sajmu su, naveo je, zastupljene mediteranske kulture šipak, smokva i maslina.

“Uz nabrojane kulture imamo i razne prerađevine – džemove, marmelade, salate, ajvare, vina, rakije, zatim su tu pčelinji proizvodi, med, ljekovita bilja, razne rukotvorine i poljoprivredna mehanizacija koja je potrebna”, istaknuo je Raič.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Pored izložbenog dijela sajma, najavljen je i nastup folklornih skupina.

“Prvi dan je izložbeni dio sajma dok su za drugi dan planirani nastupi folklornih skupina, u sklopu projekta EUnity kojeg radimo zajedno s JU Radimlja”,kazao je Raič.

Dodao je kako će tokom sajma biti upriličene razne prezentacije tradicionalnih lokalnih i kulturnih događanja festivala sajmova svih 11 lokalnih zajednica uključenih u navedeni projekt, a također će se održati i seminar o dvije teme, ‘Programi i politike EU-a za povećanje održivog razvoja temeljenog na kulturnom turizmu’ i ‘UNESCO-va konvencija o zaštiti i promicanju raznolikosti kulturnog izražavanja.

Poželio je izlagačima i posjetiteljima ugodan boravak na manifestaciji i naglasio kako su mediteranske kulture jako bitne u razvoju turizma Hercegovine.

Jedan od izlagača na sajmu je i Damir Radić, voditelj zadruge Eko life iz Stoca, koji je posjetiteljima predstavio svoje komercijalne i organske proizvode – džemove, sokove, sušeno voće, povrće.

“Organska proizvodnja ide u izvoz i po narudžbi u Europsku uniju i Dubai, a komercijalna se može naći na bh. tržištu”,kazao je Radić i naglasio važnost ove manifestacije.

Sajam u Stocu okupio je mnogobrojne predstavnike privrednog, društvenog i političkog života, među kojima predstavnike Vlade HNK na čelu s predsjednikom Nevenkom Hercegom kao i potpredsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslava Vukovića.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Izlagači iz regije ”zasuli” Stolac plodovima Mediterana / Bljesak.info

AMELA ZUKOVIĆ: On će ostati moja velika slabost