in

Izlagači iz regije ”zasuli” Stolac plodovima Mediterana / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon godinu dana pauze u Stolac se vratila poznata manifestacija ”Hercegovački Plodovi Mediterana” koja je upriličena 13. put.

Na već svima dobro poznatoj lokaciji u prostorijama školske sportske dvorane 60 izlagača predstavilo je svoje radove posjetiteljima.

Najfinije iz Hercegovine

Naglasak kao i svih godina do sada bio je na tri kulture – smokva, šipak i maslina, a osim toga izlagači su se predstavili sa vinom, ljekobiljem, mesom, domaćim proizvodima, rukotvorinama, džemovima i sokovima.

Načelnik općine Stolac Stjepan Bošković rekao je kako je ovo velika stvar za Stolac, kako u turističkom smislu, tako i u poljoprivrednom.

Foto: PR / Izlagači iz regije 

”Ova manifestacija nama puno znači kako u turističkom tako i u poljoprivrednom smislu. Kad kažem poljoprivrednom mislim kao strateška grana općine Stolac koja se tiče tri kulture – maslina, šipak i smokva. Mi smo u ovaj sajam krenuli sa sadnicama, promovirali sadnju navedenih kultura, a evo nakon 13 godina razgovaramo o gotovim proizvodima, pogonima i o procesima u kojemu taj finalni proizvod od tri kulture može biti isplativiji. Cilj nam je da oni koji se bave proizvodnjom ovih kultura mogu kroz gotov proizvod dobiti jednu veću vrijednost. Smatram da ovim sajmom potičemo ljude i da radimo dobru stvar, prvenstvno udruga ”Hercegovački plodovi mediterana”, a onda općina Stolac, županija HNŽ i cijela naša regija”, rekao je Stjepan Bošković, načelnik općine Stolac.

Sajam je svečano otvorio Josip Grubeša, ministar pravde BiH, a sve prisutne glazbenim numerama rasplesali su braća Danijel i Tomislav Perić, a Josipa Bošnjak pratila ih je na glasoviru.

Izlagači zadovoljni

Nermin Lešo iz Čapljine ističe kako izlaže već devet godina, a da je ove godine organizacija najbolja.

”Radim za plantažu NarGarden sa Aladinića, na kojima su zastupljene tri sorte pitomog šipka – barski sladun, glavaš i konjski zub. Sada je vrijeme berbe šipka pa evo, tu smo sa našim proizvodima. Ovo mi je već deveti put za redom, a do sada sam pokupio tri nagrade koje svake godine nosim sa sobom. Zaista sam jako zadovoljan organizacijom. Obzirom da je razdoblje korona virusa, narod ipak dolazi. Organizator je mislio na sve, imamo više prostora, fizički smo odvojeni jedni od drugih, tako da se nemamo razloga žaliti”, zaključuje Lešo.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Foto: PR / Izlagači iz regije 

Manifestacije ”Hercegovački plodovi mediterana” je međunarodnog karaktera jer na njoj osim domaćih izlagača iz Bosne i Hercegovine svake godine izlažu i ljudi iz Crne Gore i Hrvatske.

Smotra narodnih nošnji

Raspoloženi gospodin Božo Šaltić iz Bara govori kako je ovdje prisutan već 12 godina.

”Ja obožavam doći u Stolac, posebno na ovu manifestaciju. Dođem iz Bara, iz Crne Gore i sa sobom donesem proizvode sa juga – šipke, maslinovo ulje, masline, suhu smokvu, paštetu od crnih maslina, ploče od stabla masline koje služe kao ovali ili tanjurići s kojih se može jesti jer su samo premazani uljem. Moram priznat da je ove godine ambijent u Stocu drukčiji. Puno je ljepše nego dosadašnjih godina, a to mogu reći jer sam 12 godina već ovdje. Organizacija je na zavidnoj razini i zaista sam sretan što sam došao. Osim toga smotra narodnih nošnji iz okolnih zemalja je jedna mala novost koja će se održati ovdje,
tako da smo i mi iz Crne Gore poveli djevojke koje će predstaviti našu Boku Kotorsku svojim
numerama”, ističe Šaltić.

Vrijedi istaknuti kako se ovogodišnja manifestacija održava uz prezentaciju tradicionalnih lokalnih kulturnih događanja i festivala sajmova svih 11 lokalnih zajednica uključenih u projekt ”EUnity in deversity”.

Foto: PR / Izlagači iz regije 


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

OVO JE PRVA ĆERKA ŽELJKA MITROVIĆA, dobio je sa POZNATOM PJEVAČICOM: Sandra je prava LJEPOTICA, a evo i ČIME SE BAVI!

Najpoznatiji plodovi Mediterana izloženi u Stocu