in

UEFA Konferencijska liga: Šansa za klubove iz slabijih liga

Slatka-Tajna.Eu

Pred nama je najnovije UEFA takmičenje, Evropska konferencijska liga (UECL ). UEFA Konferencijska liga bit će godišnje takmičenje koje će se održati od strane UEFA-e za kvalificirane evropske nogometne klubove. Klubovi se za takmičenje kvalificiraju na temelju svog nastupa u nacionalnim ligama i kup takmičenjima.

Uvedena u sezoni 2021-22, Liga će biti treće UEFA takmičenje po jačini, koje je u grupnoj fazi smanjeno sa 48 na 32 tima. Prvaci evropskih zemalja igrat će i dalje Ligu prvaka, a nižeplasirani timovi ići će u kvalifikacije za Konferencijsku ligu umjesto u početnu fazu Evropske lige. Dakle, u takmičenju će se prvenstveno boriti timovi iz niže rangiranih udruženja članica UEFA-e. Nijedan tim se ne kvalificira direktno u grupnu fazu, s tim da će učestvovati 15 timova eliminiranih u doigravanju Evropske lige, a ostale dolaze iz kvalifikacija za Evropsku konferencijsku ligu. Pobjednici takmičenja dobivaju poziciju u Ligi Evrope sljedeće sezone, osim ako se ne plasiraju u Ligu prvaka.

Format takmičenja

UEFA je navodno razmatrala mogućnost dodavanja takmičenja trećeg ranga još od 2015. godine, vjerujući da bi turnir na najnižem nivou mogao djelovati kao sredstvo koje klubovima iz niže rangiranih zemalja članica UEFA-e daje šansu da napreduju izvan uobičajenog ispadanja iz Lige prvaka i Evropske lige. Sredinom 2018. godine pojačali su se razgovori o najavi, da bi u decembru iste godine UEFA objavila da će takmičenje-privremeno poznato kao Evropska liga 2  ili samo UEL2 biti pokrenuto u sklopu trogodišnjeg takmičarskog ciklusa 2021-24.  Službeni naziv takmičenja UEFA Evropska konferencijska liga objavljen je 24. septembra 2019. godine. U maju 2021. godine UEFA je otkrila trofej takmičenja i grb Lige.

“Bit će još utakmica za više klubova, s više saveza zastupljenih u grupnoj fazi. Bilo je široko rasprostranjena potražnja svih klubova da povećaju svoje šanse za redovniji nastup u evropskim takmičenjima”, kazao je predsjednik UEFA -e Aleksander Čeferin.

Prvi gol u kvalifikacijama za Evropsku konferencijsku ligu postigao je 6. jula  2021. godine igrač ekipe Mosta, Ememe Evo u utakmici kvalifikacijskog kola protiv FC Spartak Trnava, a prve utakmice grupne faze počele su 14. septembra utakmicama u grupi A između Maccabi Tel-Aviv i  Alashkert i grupi E između Maccabi Haifa i Feyenoord.

Kvalifikacije za Evropsku konferencijsku ligu  podijeljene su na dva puta – put Prvaka i put Lige. Na putu Prvaka bore se samo ekipe koje su izgubile kvalifikacije za grupnu fazu Lige prvaka, pa su posljedično ispale direktno u UEFA -inu Evropsku konferencijsku ligu.

Poredak udruženja na temelju UEFA koeficijenata zemlje koristi se za određivanje broja timova učesnika na putu Lige za svako udruženje. Nacije rangirane od 1 do 5 imaju jedan tim; od 6 do 15 imaju dva tima; od 16 do 50 imaju tri tima; od 51 do 55 imaju četiri tima. Lihtenštajn nema domaću ligu, te će u Konferencijskoj ligi učestvovati pobjednik Lihtenštajnskog nogometnog kupa bez obzira na njihov koeficijent.

Svi kvalifikacijski vezovi temelje se na zadanoj pretpostavci UEFA-e da će svako udruženje prijaviti jednog pobjednika domaćeg kupa kao svog najbolje plasiranog kvalifikanta nakon onih koji ispunjavaju uvjete za ulazak u Ligu prvaka, a preostale će članove definirati prema poziciji u ligi u prethodnoj godini. Engleska dodjeljuje svoje najniže rangirano mjesto kvalifikacija pobjednicima EFL kupa ili ako se već plasirala u Ligu prvaka ili Ligu Evrope, šestom ili sedmom mjestu Premier lige.

Format će se sastojati od osam skupina od četiri tima, nakon čega slijedi osmina finala, četvrtfinale, polufinale i finale. Dodatna runda nokauta bit će odigrana prije osmine finala između timova koji su drugoplasirani u svojim skupinama i trećeplasiranih timova skupina Evropske lige. U novom takmičenju odigrat će se 141 utakmica tokom 15 sedmica. Pobjednik novog takmičenja imat će pravo učestvovanja u  Evropskoj ligi u sljedećoj sezoni, a nove utakmice igrat će se četvrtkom.

Značajne finansijske nagrade

Jedan od ciljeva pokretanja nove lige je, pojačavanje kvalitete i gledanosti Evropske lige jer po trenutnom dizajnu u grupnu fazu tog takmičenja ne mogu ući klubovi čije su lige slabije rangirane od 15. mjesta na UEFA koeficijentu. Jedini način na koji te slabije lige mogu ući u Evropsku ligu je da njihovi prvaci ispadnu u kasnijim fazama kvalifikacija za Ligu prvaka. U principu, Evropska liga će samo imati timove iz onih najboljih liga s kontinenta, plus nekoliko prvaka iz onih nešto slabijih liga. Tu se krije i finansijska pozadina, jer će UEFA taj novac od zanimljivije Evropske lige iskoristiti tako da će ga vratiti manjim klubovima. Drugi cilj stvaranja Konferencijske lige je da klubovi iz tih slabijih liga imaju priliku uživati u dužim evropskim epizodama. Budući da će Evropska liga biti nešto više “natrpana” klubovima iz liga petice i ovima malo ispod njih, u Konferencijskoj ligi će biti jako malo takvih klubova. Klubovi iz Engleske, Italije, Njemačke i Francuske imaju samo po jednog predstavnika, dok Španije nema nijednog. Čak i klubovi iz također kvalitetnih liga poput portugalske, ruske i holandske imaju samo dva predstavnika, što uistinu otvara velik prostor za slabije timove.

„Ovo nije samo propaganda. Ovaj turnir stvarno pomaže manjim nogometnim nacijama. Daje vam odličnu šansu za nastup u grupnoj fazi evropskog takmičenja, a čak i ako to ne dođe, daje vam šansu proći kroz koju kvalifikacijsku fazu više, što može napraviti ogromnu razliku za klub na našem niovu. Nemam ništa loše za reći o turniru“, rekao je Tommy Higgins, predsjednik omalenog irskog prvoligaša Sligo Roversa.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Higgins ne govori bez razloga o ogromnoj pozitivnoj razlici za male klubove jer su finansijske nagrade u Konferencijskoj ligi gotovo pa neprimjetno manje od onih u Evropskoj ligi, pogotovo kad se uzme u obzir osjetno slabija konkurencija. Dok će klubovi koji uđu u Evropsku ligu zaraditi 3,6 milijuna eura, za ulazak u Konferencijsku ligu zarada je oko tri milona eura te se u sličnom omjeru nastavljaju i ostale nagrade. Zanimljivo, ljudi iz norveških klubova pobunili su se protiv koncepta Konferencijske lige sve dok nisu izašli javni podaci o zaradama, a zatim su se izvinili i povukli sve što su rekli.

Slično UEFA Ligi prvaka i UEFA Evropskoj ligi, novčane nagrade koje klubovi dijele podijeljene su na fiksna plaćanja na temelju učestovanja i rezultata, te na promjenjive iznose koji zavise o vrijednosti njihovog TV tržišta.

Za sezonu 2021-22, za učestvovanje u grupnoj fazi u Evropskoj konferencijskoj ligi dodijeljena je osnovna naknada od 2,940.000 eura. Pobjeda u grupi plaća se 500.000 eura, a remi 166.000 eura. Također, svaki pobjednik grupe zarađuje 650.000 eura, a svaki drugoplasirani 325.000 eura. Dolazak u nokaut fazu pokreće dodatne bonuse: 300.000 eura za 16stinu finala, 600.000 eura za osminu finala, 1,000.000 eura za četvrtfinale i 2,000.000 eura za polufinale. Finalisti koji izgube dobivaju 3,000.000 eura, a prvaci 5.000.000 eura. Također, svaki domaći prvak koji se ne kvalificira za grupnu fazu bilo kojeg završnog turnira dobit će dodatnih 260.000 eura.

Prvo finale igrat će se  u Tirani 25. maja 2022. godine na Areni Kombetare koja prima 21.690 gledoca. Stadion je otvoren u novembru 2019. godine evropskom kvalifikacijskom utakmicom između Albanije i Francuske. Izgrađena je, uz pomoć UEFA-inog programa pomoći HatTrick, na mjestu nekadašnjeg stadiona Qemal Stafa u centru albanske prijestolnice.

Pomicanje nogometa prema istoku

Neki smatraju da Liga prvaka ponekad može biti dosadna. Kad klubovi prođu grupnu fazu, dio magije je nestao i na kraju uglavnom gledaju iste utakmice. Koliko su samo puta vidjeli PSG protiv Chelseaja?  Mnogi smatraju da je Evropska liga daleko uzbudljivija jer učestvuju timovi s više strasti od tipičnih velikih klubova, očajni i gladni da dobiju svoje ime na trofeju.

Uz Konferencijsku ligu postoji mogućnost za još više nepredvidljivosti. Novi turnir odličan je način za razvoj i raznolikost evropskog nogometa. Ljubitelji nogometa imat će priliku gledati klubove za koje možda nikada nisu čuli.

Sa druge strane, pošteno je reći da su nogometom, posebno u periodu nakon Hladnog rata, dominirale ekipe iz Zapadne Evrope. Pad Istočnog bloka uticao je na nogomet, koji nije bio izvor zarade na isti način na koji je to bio slučaj na Zapadu. Iako su se u istočnoj Evropi u modernoj historiji događale stalne političke promjene, Zapad je uspio uživati ​​u nekoliko blagodati koje kapitalizam ima. Ove prednosti uključuju društveno-ekonomski razvoj nogometa zbog sve većeg interesa za sport.

Kako bi se nogomet kao sport razvijao na cijelom kontinentu, a ne samo na jednoj strani jednostavno rješenje bilo je uvođenje novog takmičenja. Kontinentalni nogomet mora razvijati sport na cijelom kontinentu, a ne samo na jednoj strani. Iako je ovo pitanje duboko ukorijenjeno, jednostavno rješenje je vođenje trećeg europskog turnira. Veće lige, poput Premier lige i La Lige, bit će manje zastupljene u kvalifikacijama za turnir.

 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

KEBINA LJUBAVNICA STIGLA DO STRAZBURA! Htio je dijete, a nije želio da prizna očinstvo: NJEGOVA ŽENA ME JE MALTRETIRALA! (FOTO)

DARKO LAZIĆ KIPTI OD BIJESA! Nakon tvrdnji da je varao ODLIJEPIO: OLIVERA JE PROPALA PJEVAČICA, MARINI JE BOLJE DA ČUVA DIJETE!