in

Tipovi fotografija djece koje roditelji ne bi trebalo da objavljuju

Slatka-Tajna.Eu

Snaga lokalnog: Ako djeca ne mogu knjigama, knjige mogu ka djeci

Marketing tim /
01.10.2021 08:01

“Pokretač društvenih promjena” zvuči kao superjunak, koji teškom mukom nadvladava nedaće savremenog društva.

USAID | Ako djeca ne mogu knjigama, knjige mogu ka djeci

Građani zaokupljeni dnevnim obavezama udaljeni su od pokušaja društvenog djelovanja, jer mnogi ne razumiju da velika djela počinju malim koracima i da je umrežavanje upravo korak koji ih dijeli od toga da postanu pokretači pozitivnih promjena u svojoj zajednici.

Koliko je povezivanje bitno, može se vidjeti na primjeru Samre Šakanović Prgić, koja je u jeku pandemije pokrenula “Putujuću biblioteku” . Biblioteka je u početku bila opremljena sa 400 knjiga koje je sama prikupila i namijenila djeci iz ruralnih područja koja ne mogu prići kreativnom svijetu koji na njih čeka među koricama.

Pa su uz pomoć Samrine ideje knjige prišle djeci. I desila se promjena, u dječjim glavicama, u malim lokalnim zajednicama, a ni junaka, ni specijalnih moći, iza tog glomaznog termina “pokretač društvenih promjena”, stajala je samo jedna mlada žena sa idejom i željom da izazove pozitivnu promjenu.

Nakon što je priča o njenoj inicijativi objavljena na stranici “Snaga lokalnog”, u ovom poduhvatu pridružilo joj se nekoliko organizacija i kroz zajedničke aktivnosti tako umreženi uspjeli su prikupiti dovoljno knjiga da se otvori biblioteka u selu Donja Mahala, koju sada redovno posjećuju stanovnici 11 okolnih sela opštine Orašje.

Svi koji imaju ideju kako poboljšati život građana u svojoj lokalnoj zajednici, a trebaju im sredstva, informacije ili partner da bi je ostvarili, rješenje mogu pronaći na stranici www.snagalokalnog.ba, putem koje organizacije civilnog društva, institucije vlasti, poslovni sektor, građani, aktivisti i donatori mogu pronaći informacije koje će im pomoći pri rješavanju konkretnih problema i unapređenju života u svojoj zajednici.

U ovom slučaju uz pomoć stranice Samra je pronašla partnere, odnosno u prikupljanju knjiga svoj doprinos su dale i ostale organizacije, što je rezultiralo otvaranjem prve seoske biblioteke.

Šta sve nudi www.snagalokalnog.ba?

Direktorij donatora, koji sadrži informacije o programima, aktivnostima i geografskom području koje određeni donatori finansiraju, rokovima za prijave, kriterijima podobnosti, načinima apliciranja i kako ostvariti kontakt.

Snaga lokalnog kroz svoju bazu svih projekata u BiH omogućava i pristup apliciranju za određene projekte, kao i mogućnost objavljivanja poziva za projekte.

Trebaju li vam projektni ili poslovni partneri, posjetite bazu korisnika, koja funkcioniše na način da, ukoliko imate ideju, pretraživanjem baze korisnika možete pronaći sličnu organizaciju, instituciju ili preduzeće koje odgovara vašem profilu, odnosno partnera koji vam može pomoći u realizaciji ideje.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Uvid u listu eksperata iz različitih oblasti djelovanja, kao i pregled i unos dokumenata omogućen je kroz resursnu bazu. Jedan od alata stranice je i help desk putem kojeg možete dobiti odgovore vezane za pisanje aplikacija i ostala tehnička pitanja.

Opcija next cloud služi za razvijanje zajedničkih ideja i projekata koji funkcionišu na komuniciranju i umrežavanju svih onih koji žele da prikažu svoje ideje, komuniciraju sa partnerima, kreiraju radne grupe i dijele zajedničke materijale.

Baza organizacija napravljena je sa ciljem da se promovišu aktivnosti koje provodi civilno društvo, volonteri i ostali učesnici koji podržavaju ljude u potrebi, lokalne zajednice, pokazujući solidarnost i empatiju. 

Na stranici se mogu pronaći i međunarodni i domaći pozivi uz mogućnost apliciranja kao i pozivi na edukacije. Inspiraciju možete potražiti i među uspješnim pričama koje se redovno objavljuju na stranici, a odraz su dobre prakse u realizaciji ideja koje dovode do pozitivnih društvenih promjena.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u Bosni i Hercegovini pokrenula je projekat “Snaga lokalnog” za pomoć zajednicama u BiH za razvoj kapaciteta koji će omogućiti održivi rast, povećanje građanskog angažmana i mobilizaciju raspoloživih lokalnih resursa. 

U svakoj zajednici nastoji se identifikovati određen broj ljudi iz nevladinih organizacija, predstavnika poslovnog sektora i lokalnih vlasti koji bi zajednički radili na otklanjanju jednog od problema.

Ovom vrstom umrežavanja želi se postići samoodrživost, kako bi se lokalne zajednice u budućnosti u manjoj mjeri oslanjale na sredstva koja dobijaju iz inostranstva, već da se za otklanjanje problema iskoriste sredstva koja već postoje u lokalnim zajednicama, da se ulože sopstveni trud i investicije od lokalnih biznisa kako bi se poboljšali uslovi života građana.

Ovaj članak nastao je zahvaljujući podršci američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Za sadržaj ovog članka isključivo je odgovorna „Mreža za izradnju mira“, stavovi izneseni u članku ne odražavaju nužno stavove USAID-a ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ali bukvalno je tako, Palmer uspio razgovarati sa svim političkim liderima, osim s Miloradom Dodikom

Barsa razbila Albu