Categories: Biznis

Švicarska deblokirala 1,2 milijarde eura za siromašnije države EU

poslovnidnevnik

Švicarska je deblokirala ukupno 1,3 milijardi franaka (1,2 milijarde eura) finansijske pomoći siromašnijim zemljama članicama Evropske unije, u pokušaju popravljanja trenutno zategnutih odnosa sa svojim najvećim trgovinskim partnerom.

Gornji dom švicarskog parlamenta odobrio je tu svotu  za isplate u sljedećih nekoliko godina. Riječ je o novcu za “kohezijske isplate” zamrznutom 2019. godine nakon spora oko međusobnog priznavanja berzovnih pravila.

Švicarska time pokazuje dobru volju nakon dugogodišnjih neuspješnih pregovora o čvršćem povezivanju zemlje s jedinstvenim tržištem EU, a Bern se također nada da će sada moći opet učestvovati u istraživačkom programu EU-a Horizon.

Švicarska nije članica EU, no učestvuje u njezinim programima i unutrašnjem tržištu bloka putem bilateralnih sporazuma. Zauzvrat, plaćanje u svrhu podrške siromašnijim državama EU dogovoreno je prije više godina, a sličan aranžman dogovoren je i s Norveškom.

U Švicarskoj se to naziva “kohezijskom milijardom”. Prva svota, oko milijardu švicarskih franaka, bila je uplaćivana nekoliko godina, počevši od 2006. godine

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Svejedno odnosi između EU i Švicarske hladniji su otkad blok ustraje na okvirnom sporazumu kojim bi tu zemlju bliže vezao uz sebe.

Kako bi izvršila pritisak, EU je prestala priznavati švicarsku berzu kao ekvivalent institucijama EU -a 2019. godine. Pregovori o sporazumu su stali.

Evropski povjerenik Maroš Šefčovič u tvitu je istaknuo kako je novac trebao biti davno plaćen. “Takav je doprinos logičan pandan učestvovanju na jedinstvenom tržištu EU”, dodao je.

Redakcija

Recent Posts

Viljaš-Boaš novi predsjednik Porta

PORTO - Portugalski trener Andre Viljaš-Boaš izabran je za predsjednika fudbalskog kluba Porto. Viljas-Boaš je…

28 minuta ago

INFOMACIJE BIHAMK-a: Velike gužve na graničnim prelazima Gradina i Bosanska Gradiška (FOTO)

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/04\/biham.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/04\/biham.jpg","caption":"(Foto: Screenshot\/BIHAMK\/GP Bosanska Gradi\u0161ka)","bg":"888a8b"}] Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prelazima Gradina i…

29 minuta ago

PJEVAČICA NE BROJI GODINE: Sretna sam, iako imam 38 godina, a ne 18

Elena Risteska ugasila je 38 svjećica na rođendanskoj torti. Makedonska pjevačica tim povodom oglasila se na…

1 sat ago

Srbija dobila 83. sportistu u Parizu

Veslač Nikolaj Pimenov posljednji je u nizu srpskih sportista koji su obezbijedili olimpijsku "vizu". Pimenov…

2 sata ago

Potvrđena optužnica protiv advokatice Vidović za prikrivanje dokaza u predmetu protiv bivšeg predsjednika Suda BiH

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je u četvrtak, 25. aprila optužnicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine…

2 sata ago

BUKTI ESTRADA OD RIJEČI KOJE JE EDITA UPUTILA KARLEUŠI: Džukačko ponašanje je to što si mi spavala sa dečkom

Edita Aradinović svojevremeno je izjavila da albumi Jelene Karleuše “Alfa” i “Omega” nisu njena šoljica čaja. U prevodu,…

3 sata ago