in

Švicarska deblokirala 1,2 milijarde eura za siromašnije države EU

Slatka-Tajna.Eu
poslovnidnevnik

Švicarska je deblokirala ukupno 1,3 milijardi franaka (1,2 milijarde eura) finansijske pomoći siromašnijim zemljama članicama Evropske unije, u pokušaju popravljanja trenutno zategnutih odnosa sa svojim najvećim trgovinskim partnerom.

Gornji dom švicarskog parlamenta odobrio je tu svotu  za isplate u sljedećih nekoliko godina. Riječ je o novcu za “kohezijske isplate” zamrznutom 2019. godine nakon spora oko međusobnog priznavanja berzovnih pravila.

Švicarska time pokazuje dobru volju nakon dugogodišnjih neuspješnih pregovora o čvršćem povezivanju zemlje s jedinstvenim tržištem EU, a Bern se također nada da će sada moći opet učestvovati u istraživačkom programu EU-a Horizon.

Švicarska nije članica EU, no učestvuje u njezinim programima i unutrašnjem tržištu bloka putem bilateralnih sporazuma. Zauzvrat, plaćanje u svrhu podrške siromašnijim državama EU dogovoreno je prije više godina, a sličan aranžman dogovoren je i s Norveškom.

U Švicarskoj se to naziva “kohezijskom milijardom”. Prva svota, oko milijardu švicarskih franaka, bila je uplaćivana nekoliko godina, počevši od 2006. godine

Svejedno odnosi između EU i Švicarske hladniji su otkad blok ustraje na okvirnom sporazumu kojim bi tu zemlju bliže vezao uz sebe.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kako bi izvršila pritisak, EU je prestala priznavati švicarsku berzu kao ekvivalent institucijama EU -a 2019. godine. Pregovori o sporazumu su stali.

Evropski povjerenik Maroš Šefčovič u tvitu je istaknuo kako je novac trebao biti davno plaćen. “Takav je doprinos logičan pandan učestvovanju na jedinstvenom tržištu EU”, dodao je.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Grow Taller Dynamics – Exposing the Dynamics of Growing Taller Fast!

‘Svjetlost u boli’ mostarske liječnice Darje Pavlović Rozić promovirana u Kosači / Bljesak.info