in

NATO pozdravio sporazum o deeskalaciji između Srbije i Kosova

Slatka-Tajna.Eu

NATO je pozdravio sporazum o deeskalaciji i napretku na sjeveru Kosova i Metohije koji su postigli Beograd i Priština, saopćila je glasnogovornica Alijanse Oane Lungesku.

“Misija KFOR-a predvođena NATO-om igrat će osnovnu ulogu u obezbjeđivanju efikasne primjene ovog sporazuma, u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjetasigurnosti UN iz 1999. kojom se Kforu nalaže da pruža sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu”, rekla je Lungesku.

Ona je podsjetila da je proteklih dana generalni sekretar Natoa Jens Stoltenberg razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o potrebi za deeskalacijom, suzdržanošću i o povratku dijalogu, saopćila vojna kancelarija za vezu NATO u Beogradu.

Ona je za danas najavila sastanak u sjedištu NATO-a specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i Sjevernoatlantskim vijećem.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Lungesku je poručila da NATO nastavlja čvrsto podržavati dijalog uz posredovanje EU, kao i druge napore za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, što je jedini put ka postizanju trajnog političkog sporazuma za region i ključan je za stabilnost u cijelom regionu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je jučer da je srpska strana prihvatila kompromis za deeskalaciju situacije na Kosmetu i da su se obje strane u Briselu dogovorile da se jedinice ROSU povuku sa Jarinja i Brnjaka, simultano sa uklanjanjem barikada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Fudbaleri se tuširali vodom iz flašica

POMEN POVODOM 30 GODINA OD SMRTI: Emotivan susret Milana Marića i Tomine supruge Gordane