in

Inflacija u Njemačkoj premašila četiri posto, prvi put u 28 godina

Slatka-Tajna.Eu

Njemačka stopa inflacije premašila je ovog mjeseca prag od četiri posto prvi put u skoro 28 godina, saopćio je Savezni zavod za statistiku.Potrošačke cijene porasle su za 4,1 posto u septembru u odnosu na isti mjesec prošle godine, saopćila je kancelarija pozivajući se na preliminarnu kalkulaciju.

Posljednji put taj broj je premašio prag od četiri posto u decembru 1993. godine, kada je inflacija porasla 4,3 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Veća inflacija slabi kupovnu moć potrošača. Rastuće stope inflacije također su loša vijest za štediše, kojih u Njemačkoj ima mnogo.

Inflaciju već mjesecima podstiče rast cijena energenata. Ekonomski oporavak nakon pandemije doveo je do značajnog porasta potražnje za sirovom naftom, što dovodi do rasta cijena, navodi DPA.

Prema preliminarnim podacima, u septembru su potrošači morali platiti 14,3 posto više za energiju i gorivo za domaćinstva nego godinu ranije.

Povlačenje privremenog smanjenja poreza na dodatnu vrijednost povezanog sa pandemijom također utiče na trend inflacije. Redovne tarife ponovo su na snazi od januara ove godine, pa roba i usluge postaju skuplji.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Stope inflacije od oko pet posto u najvećoj evropskoj ekonomiji smatraju se mogućim ove godine. Međutim, ekonomisti ovaj porast inflacije vide kao privremenu pojavu. Također, oni ne vide povećan rizik od produženog poskupljenja i rasta cijena.

“Sve dok sporazumi o platama ostaju umjereni, nema mnogo nagovještaja da ćemo naići na stalnu inflaciju”, rekla je Veronika Grimm, članica najvažnijeg njemačkog savjetodavnog odbora za pitanja ekonomske politike.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Devet poena Gegića u rapsodiji Cibone

Direktor UKC RS optužio Stanivukovića da “udara na Republiku Srpsku”