in

Baltičke zemlje raj za startupe

Slatka-Tajna.Eu

Zemlje Baltičkog regiona su, trenutno, jedno od najpovoljnijih orkuženja za startupe. Prepoznajući potencijale baltičkog startup ekosistema, države kao što je Bjelorusija, koja se graniči sa Litvanijom i Latvijom, ali i udaljene države, poput Australije, odlučuju se da svoje startupe grade baš ovdje.

Zanimljivo je da su, po pitanju rasta i razvoja startupa, baltičke države ne samo odoljele pandemijskoj krizi Covid 19 nego, kako izvještaj o podacima ulaganja u startupe „Baltic Startup Scene Report 2020“ pokazuje, postoji porast finansiranja startupa u odnosu na 2019 godinu. Pri svemu ovome, baltički gradovi su privukli pet puta više sredstava po glavi stanovnika u odnosu na ostale zemlje Centralne i Istočne Evrope.

Investitori, kao što je letonski Printify (koji je upravo zatvorio A seriju od 45 miliona dolara) i litvanski Interactio (koji je zatvorio seriju A od 30 miliona dolara), pokazuju izuzetan interes za finansiranje startupa. Naročito su u fokusu startupi koji se bave temom održivosti i fintech-a.

Razlozi uspješnosti baltičkih startupa

Stranica Silicon Canals navodi potencijalne razloge uspješnosti baltičkih startupa. Prije svega, važna okolnost je da je sa šest miliona stanovnika regionu potreban međunarodni rast. Ograničeno lokalno tržište podstiče preduzeća da razmišljaju globalno. Osim toga, važnu ulogu igra i agilnost koja čini da se biznisi brže mijenjaju i prilagođavaju većim tržištima. Da su, u konkretnom slučaju, ovakve procjene ispravne, svjedoči i brzina kojom su kompanije odgovorile na prvi talas pandemije Covid 19, adaptirajući na lako na „udaljeni rad“. Formirana je zajednica „Hack and Crisis“, koja se ubrzo pretvorila u globalni pokret.

Baltička startup scena je, također, iskoristila dobre startne pozicije uspješnog projekta Skype. Skype je projekat koji je donio novac u estonski startup ekosistem, stvorio investicionu zajedncu i obezbijedio povjerenje u nove tehnološke projekte estonskih preduzetnika. Estonija, danas, ima više od 1000 startupa, kao i najveći odnos tzv. „jednoroga” po glavi stanovnika u Evropi.

Pogodnosti za strane startupe

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Zanimljivo je da i vanevropski startupi, u sve većem broju, nastanjuju baltičke države a, kako navodi Silicon Canals, razlog za to može biti okolnost da su baltičke zemlje možda i najbolji ulaz na evropsko tržište.

Pogodnosti za strane startupe su mnogobrojne: englesko govorno područje, prijateljska vladajuća politika, startup ekosistem koji je otvoren za nove stručnjake i ideje, događaji koji podrazumijevaju korištenje engleskog jezika, razvijenost e-usluga itd.

Jedna od omiljenih pogodnosti tiče se baltičke startup vize, koju nije teško dobiti. Štaviše, za neevropske osnivače biznisa važi pogodnost da ne moraju dolaziti na Baltik, kako bi pokrenuli svoje startupe. U estonskoj e- rezidenciji, preduzetnici iz čitavog svijeta mogu pokrenuti i upravljati biznise onlajn, sa bilo koje tačke na planeti. Ove godine, sličan sistem usvojila je i Litvanija.

 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Đoković mi se izvinjavao poslije poraza

DJEVOJKE SU VEĆ POLUDJELE: Aleksandar Misojčić objavio vrele fotke sa snimanja spota