in

ZVIJEZDA IZ SEHARE: DRAGAN PANTIĆ SMEDEREVAC: Ostao vjeran šumadijskoj „dvojci“

Slatka-Tajna.Eu

Dragan Pantić Smederevac pjevač je narodne pjesme. Pjesme izvornog karaktera i komponovane u tradicionalnom duhu. On je pjevač toplog glasa, lijepih ukrasa i svog folk stila.

24 audio izdanja

Naime, njegov način pjevanja narod je volio slušati. Nikada se nije otisnuo u aktuelni folk zvuk. U svom naumu omesti se nije dao. Narodnom šumadijskom blagu, toj magičnoj „dvojci“ ostao je vjeran i u svih svojih 24 audio izdanja. Sva svoja osjećanja i ljubav je pretakao u pjesmu što se meraklijama dopadalo.

Dragan Pantić Smederevac rođen je u Dragovcu blizu Smedereva 1955. godine. Već u drugom razredu osnovne škole uveliko je iskazivao svoj talenat i afinitete prema pjesmama i muzici narodnog žanra. Pjevao je najčešće i kao dijete pjesme iz Kvakinog repertoara. Sa njegovim pjesmama se oglasio i prvi put na javnoj sceni. Slučaj je htio da prvi ozbiljan novac zaradi upravo sa Borom Spužićem Kvakom u rudnicima Kolobare.

Nakon srednjeg obrazovanja Dragan je završio u Subotici Ekonomski fakultet a radio je u trgovinskoj firmi „Dunav“. Stalni posao napušta 1984. godine i posvećuje se isključivo muzici. Na prestižnom festivalu tog doba „Ilidža“ predstavlja se pjesmom Ruždije Krupe i Miše Mijatovića „Teško nama bez nas dvoje“. Stiče povjerenje PGPRTB gdje 1988. godine i potpisuje sa njima ugovor o saradnji.

Neosporan muzički talenat kakav je Smederevac posjedovao počeo se iskazivati uzlaznom putanjom na muzičkoj sceni. Čudno je da sa 33 godine kreće u ozbiljniji pristup muzici. Saradnju nastavlja sa autorima Aleksandrićem, Vukasom, Ivankovićem, Patalom, Kešeljom, Bosancem…

Ozbiljni autori su mu pravili i hit kompozicije, između kojih su i pjesme „Otvori se zemljo da propadnem“, „Oj djevojko Smederevko“, „Ne dam ovo malo duše“, „Vrati se djevojko“… Snima singlove, opet u duhu tradicionalnog zvuka i Šumadije, pjesme „Mrak, mrak pomrčina“, „Neno, Neno“, „Smederevo grade od davnina“, „Vodenica potočara“, „Majkin sin sam ja“, „Moj živote, životiću“, „Ti si knjiga za mene ispisana“… samo su neke od 300 pjesama čiji je tvorac. Pjesme koje su štampale PGPRTB, ZAM, RTS.

Kapetan potonulog broda

Postaje tražen pjevač a koji ni pri iskušenju kojem su podlegle mnoge njegove kolege, ostao je čvrstog stava. Ostao je nepokolebljiv u svom jedinstvenom izrazu. Smederevac prednjači na estradi i u predjevima pjesama koje su mu ležale a i dopadale mu se, poput hitova „Daj mi majko drugi život“, „Kapetan potonulog broda“, „Nije život u čašama vina“, „Vetar duva, sva se gora trese“…

Isto tako Pantić realizuje brojne snimke za arhiv RTVBG. Muziku i njegovo pjevanje, pjesme ni kritičari nisu osporavali. Stoga je dobio priznanje istaknutog estradnog umjetnika, brojne estradne i diskografske nagrade, povelje…

Folk muzika današnjice za njega je besmislena, nepojmljiva, jednostavno sa brojnim greškama. Tako za njihove izvođače kaže da oni jadni ne znaju da ništa ne znaju. Izborio se za festival „Smederevo grade od davnina“, trudio se da održi izvorni zvuk. Ipak, kako kaže, bahaćenjem organizatora lagano se uništava narodno stvaralaštvo. I danas Smederevac, kako ga svi zovu i poznaju, rijetki tvorac i zaljubljenik lijepe pjesme, žali za kafanom koja je životna škola za muzičare. Kaže da prije nije bilo kafane bez muzike, a danas nema kafane da ima muziku.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Hendikep

Dragan Pantić Smederevac rođen je sa manjom lijevom šakom. To je za njega u djetinjstvu predstavljalo strašan hendikep, no tu ruku je „pozlatio“ noseći u njoj mikrofon koji mu je donio mnogo novca sa kojim je znao. Pridržavao se, kaže, parole „zdravlje i pare se čuvaju dok ih imaš“.

Novi imidž

Smederevac se povremeno pojavi na elektronskim medijima u TV emisijama za koje je uvijek bio „otvorena knjiga“, no 2019. godine pojavio se sa novim imidžom. Došao je ofarbane kose, sa bradom, podmlađen i niko ga nije mogao da prepozna. Još uvijek očuvanog stasa i glasa napravio je bukvalno žurku u studiju. To je škola svih velikih pjevačkih imena i znati animirati – kazao je.

Nasljednik Radomir

Ljubav prema muzici Draganov sin je naslijedio od oca. Naime, njegov sin Radomir, talentovani instrumentalista na harmonici i dodatno muzički obrazovan, osim što snima instrumentale i kola nerijetko se nađe u očevoj pratnji na sceni koji je pjesmom obišao bezbroj puta Evropu i cijeli svijet.

Piše: Jasna Durić

 

 

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Zašto padaju akcije Alibabe – Business Magazine

Kćerka načelnika Velike Kladuše: Fikret Abdić je jutros otišao na posao