Categories: Biznis

Potpisan kolektivni ugovor za djelatnost građevinarstva u FBiH

Džemal Hasković, predsjednik Pregovaračkog tima UPFBiH/Grupacije poslodavaca za djelatnost građevinarstva pri UPFBiH i Murat Škamo, predsjednik Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala FBiH, potpisali su Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost građevinarstva u FBiH.
Potpisanim Kolektivnim ugovorom definirana je najniža satnica koja sada iznosi 3,25 KM neto, dok će minimalna plaća iznositi između 650 i 670 KM plus topli obrok, prevoz i druga davanja.

„Ovaj Kolektivni ugovor za djelatnost građevinarstva rezultat je visokog stepena saglasnosti koji smo imali sa predstavnicima Sindikata tokom pregovora. On je rezultat maksimalnih napora poslodavaca i sindikata. Svi zajedno očekujemo da i nadležne institucije vlasti daju svoj doprinos povećanju minimalne plaće na način da smanje opterećenja na rad na maksimalno 30 posto, donesu odredbe o zakonu o dobiti kojim će se reinvestiranje osloboditi plaćanja poreza na dobit te smanje i ukinu brojne parafiskalne namete koje su poslodavci obavezni plaćati“, kazao je Hasković.

Murat Škamo je naglasio značaj potpisivanja Kolektivnog ugovora za građevinsku djelatnost u FBiH, tim prije što je ovo prvi ugovor koji se potpisuje nakon 20 godina.

„Osim dogovorene satnice koja sada iznosi 3.25 KM neto, utvrđeni su i dodaci na plaću i to za prekovremeni rad najmanje 20 posto od neto satnice, noćni rad najmanje 25 posto od neto satnice, rad na dan sedmičnog odmora najmanje 30 posto od neto satnice te rad u dane praznika koji su po zakonu neradni najmanje 50 posto od neto satnice“, rekao je Škamo.

Direktor UPFBiH Mladen Pandurević izrazio je u ime UPFBiH iznenađenje reakcijama rukovodstva Saveza samostalnih sindikata BiH u vezi sa određivanjem minimalne plaće.

„Potpuno nam je nejasno ponašanje rukovodstva, čiji članovi danas potpisuju kolektivne ugovore, a već sutra izlaze sa novim, povećanim zahtjevima. Ne želimo da se teško uspostavljeno povjerenje poljulja te ih pozivamo da nastavimo saradnju u obostranom interesu“, kazao je Pandurević.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Kolektivni ugovor zaključen je na period od godinu dana. Potpisanim Kolektivnim ugovorom reguliraju se pitanja iz radnih odnosa i u vezi sa radnim odnosima, važenje Kolektivnog ugovora, način utvrđivanja plaće i naknada plaće, utvrđivanje najniže satnice i niže od najniže satnice, način i visina obračuna povećanja plaće po osnovu otežanih uslova rada;, naknada plaće u slučaju smrti radnika i člana uže porodice, za vrijeme odsustva sa rada, za vrijeme bolesti radnika i u vrijeme rada na terenu.

Također se reguliraju i način i visina utvrđivanja naknade za službena putovanja, uslove i visina naknade plaće zbog odsustva sa radnog mjesta žene za vrijeme trudnoće u slučaju kad ne može biti raspoređena na druge poslove, pravo na otpremninu, uslovi za rad sindikata,, postupak kolektivnog pregovaranja i načina mirnog rješavanja kolektivnih radnih sporova, postupak kolektivnog pregovaranja, zaključivanja i otkazivanja kolektivnog ugovora te drugih pitanja od značaja za uređivanje odnosa između poslodavaca i radnika koja nisu ili nisu u cijelosti uređena Zakonom o radu i drugim propisima, odnosno, pitanja za koja je Zakon predvidio da će biti uređena kolektivnim ugovorom.
Potpisani Kolektivni ugovor će se početi primjenjivati dan nakon objavljivanja u Službenim novinama.

Od početka augusta potpisani su kolektivni ugovori o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost proizvodnje i prerade metala u Federaciji BiH i za djelatnost šumarstva, prerade drveta i papira, a planirano je da se u narednih dvadesetak dana potpišu i ostali kolektivni ugovori između UPFBiH i sindikata iz realnog sektora.

Redakcija

Recent Posts

Britanija počela pritvarati migrante koji će biti deportirani u Ruandu

Britanija počela pritvarati migrante koji će biti deportirani u RuanduFoto: - / ReutersBritanske vlasti počele…

13 minuta ago

Nije bilo onako kako sam zamislio

Trener fudbalera Reala Karlo Anćeloti rekao je da njegov tim nije imao dovoljno intenziteta u…

14 minuta ago

Sergej Trifunović se oglasio nakon puštanja iz pritvora! – ShowBiz – Region – Vesti – Svet Plus

Glumac Sergej Trifunović nedavno je priveden pod sumnjom da je posedovao pet grama droge. Nakon…

23 minute ago

Fotografije Harisa Džinovića bez šešira: Samo porodica ga je gledala u ovom prirodnom izdanju

Haris je odavno stavio šešir na glavu, i na sceni od njega nije odustajao, ovde…

1 sat ago

Solarne elektrane su garant energetske neovisnosti

Poslujmo zeleno – Projekat u saradnji sa Fondom za zaštitu okoliša FBiH Razgovarao Armin Zeba…

2 sata ago

Mještani se vraćaju iz gradova na sela Hercegovine

Stećci, farme sa životinjama i vikendice. Sve to je dio ambijenta u nekoliko naselja na…

2 sata ago