in

Da l’ je moguće: Već je 30 godina prošlo od smrti velikog boema / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Toma Zdravković (20. studenoga 1938., Aleksinac, Srbija – 30. rujna 1991., Beograd)

Prije trideset godina s ovoga svijeta je otišao Toma Zdravković, jugoslavenski i srpski pjevač kojeg i danas njegovi fanovi podjednako obožavaju.

Zdravković je rođen 20. studenog 1938. godine u Aleksincu, a preminuo 30. rujna 1991. godine u Beogradu.

Obitelj Zdravković se tri mjeseca nakon Tominog rođenja preselila u Pečenjevce kod Leskovca, a kasnije i u Beograd u potrazi za boljim životom. Iako je bio svjestan svojih pjevačkih mogućnosti, estradna scena tog vremena nije prepoznala njegov talent.

Prema povijesnim podacima Tomu je poznata folk-pjevačica Silvana Armenulić pronašla na jednoj klupi u Beogradu, u trenutku kada je ostao bez novca. Upravo mu je ona pomogla da stane na noge, a zato što mu je omogućila nastupe na njezinim koncertima, on joj je zauzvrat napisao pjesmu “Šta će mi život bez tebe dragi”.

Ubrzo nakon toga započeo je samostalno nastupati po kavanama, a njegove pjesme vrlo su brzo postale hitovi.

Video: Toma Zdravkovic – Dotako sam dno zivota – ( Audio )

Tekstove svojih pjesama uglavnom je pisao sam i većina tih pjesama su autobiografskoga sadržaja. Riječ je o kavanskim, ljubavnim pjesmama, koje uglavnom govore o neuzvraćenim ljubavima i patnjama.

Iza sebe je ostavio mnogobrojne pjesme koje su i danas hitovi: “Da l’ je moguće”, “Danka”, “Dotak’o sam dno života”, “Ej Branka, Branka”, “Tužno leto”, “Sliku tvoju ljubim”, “Kafana je moja sudbina”, “Prokleta nedelja”, “Jelena” i “Za Ljiljanu” samo su neke od njih.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Veliki prijatelj Tome Zdravkovića bio je Kemal Monteno koji je za njega napisao pjesmu “Pesme moje”.

Video: PONOC – PJESMA IZ FILMA “TOMA” – OFFICIAL VIDEO

Bio je boem u pravom smislu riječi, ženio se četiri puta, prijateljevao s alkoholom. Za njega kažu da je sve što je zaradio potrošio na kavanu, žene, kocku i piće.

Uspomena na legendu jugoslavenske glazbe Tomu Zdravkovića ne blijedi ni 30 godina nakon njegove smrti, a sada ju je oživio i film o njegovu životu jednostavnog naziva “Toma”.

“Život s Tomom nije bio lak, ali nije bilo ni teško. U početku je bilo veoma konfuzno. Imala sam 25 godina kada smo se upoznali, a on je bio 12 godina stariji. Bio je oformljena ličnost i morala sam to prihvatiti. Nisam ga htjela mijenjati. Morala sam se uklopiti u njegov život”, ispričala je njegova supruga Gordana, koja je s Tomom u braku provela 18 godina.

https://www.youtube.com/watch?v=4BmVFW-9ARY

Video: Toma Zdravkovic – Evo vec je jesen, a tebe jos nema (Tuzno leto)


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ceca Ražnatović i Laća Radulović: Sukob zbog novca!? – ShowBiz – Region – Vesti – Svet Plus

U Han Biloj jučer je bio praznik: “Uljepšali smo dane ljudima koji vole i podržavaju klub”