in

Vlasnik Volva ulazi u potpuno novi biznis, konkurencija će mu biti žestoka

Slatka-Tajna.Eu

Kineski proizvođač automobila Geely Holding ulazi u posao s pametnim telefonima nakon što je njegov osnivač osnovao novu firmu. Geely je vlasnik više brendova automobila, između ostalog i švedskog Volva.

Firma Hubei Xingji Shidai Technology Co. Ltd, čiji je osnivač Eric Li, potpisala je sporazum o strateškoj saradnji u proizvodnji mobilnih telefona s Wuhanskom zonom za privredni i tehnološki razvoj.

Sjedište firme bit će u Wuhanu i fokusirat će se na “integrisanje globalnih tehnologija i resursa za razvoj vrhunskih pametnih uređaja, uključujući pametne telefone, globalnim potrošačima”, navodi Geely u sopćenju za javnost.

Ulazak Geelyja u sektor pametnih telefona naglašava nastojanje proizvođača automobila da krene u nova područja.

Kineska isporuka pametnih telefona opala je 17 posto na godišnjem nivou u drugom tromjesečju ove godine, prema istraživačkoj firmi Canalys. Globalno, pošiljke su porasle više od 13 posto, pokazuju podaci IDC-a.

Budući da je Huaweijev tržišni udio opao zbog američkih sankcija, kineski rivali poput firmi Xiaomi, Oppo i Vivo nastoje privući kupce.

Sada Geely ulazi na tržište i može se suočiti s Appleom, Samsungom i Xiaomijem u kategoriji premium pametnih telefona.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Firma nije dala pojedinosti o robnoj marki telefona niti o tome kada bi se mogli pojaviti na tržištu, ali je rekla da pametni telefoni nadopunjuju njeno poslovanje s automobilima, piše CNBC.

No, prema dokumentu u koji je uvid imao Reuters, kompanija planira izbaciti pametne telefone na tržište 2023. i prodati tri miliona komada već u prvoj godini.

Li je rekao da mobilni telefoni i uređaji mogu djelovati “kao put do većih automobilskih aplikacija”.

“Postoji bliska povezanost tehnologija unutar kabina inteligentnih vozila i softverskih tehnologija za pametne telefone. Glavni trend u nadolazećoj budućnosti je stvaranje korisničkih multisektorskih ekosistema i pružanje korisnicima prikladnijeg, pametnijeg i besprijekorno povezanog iskustva na više polja”, dodao je.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

PROMJENA SPOLA JOŠ UVIJEK JE TABU TEMA: Ove ljepotice su nekada bile muškarci

Dodikova najava nemoguća po Ustavu BiH