in

PROMJENA SPOLA JOŠ UVIJEK JE TABU TEMA: Ove ljepotice su nekada bile muškarci

Slatka-Tajna.Eu

Promjena spola još je tabu tema u mnogim zemljama širom svijeta, pa je za ovako veliku životnu odluku potrebno mnogo hrabrosti, ali i podrške porodice i prijatelja.

Medicina i hirurgija razvijaju se nevjerovatnom brzinom i u nekim slučajevima skoro je nemoguće i primijetiti da su neke od ljepotica nekada bile muškarci. Svakako, javnim ličnostima je teže jer mediji prate svaki njihov korak, a milionski auditorijum im sudi.

Dok neki podržavaju njihovu borbu za “svoje mjesto pod suncem”, drugi, posebno muškarci, koji ne podržavaju promjenu spola, uplaše se, najviše činjenice da u mnogim slučajevima ne bi ni pomislili da nije riječ o ženi rođenoj kao takvoj.

Đina Rosero

Američki supermodel filipinskog porijekla Đina Rosero nekada je bila dječak. Danas je uspješna manekenka, zastupnik transrodnih osoba i osnivač medijske kompanije Gender Proud, koja zagovara pravdu, jednakost i prava transrodnih osoba. Da nije rođena kao žensko Đina je otkrila tek 2014. godine u jednoj poznatoj emisiji.

Džez Dženings

Džez je poznati jutjuber, govornik i najmlađi LBGT aktivista. Kada je imala samo devet godina, nakon što je izbačena iz ženskog toaleta u školi (tada je bila dječak) snimila je video poruku za tadašnjeg predsjednika Amerike Baraka Obamu i objasnila problem nerazumijevanja i neodobravanja transrodnih osoba.

Džez i njeni roditelji zajedno su osnovali fondaciju TransKids Purple Rainbow, koja pruža podršku trasrodnim tinejdžerima, a 2016. objavila je knjigu pod nazivom Biti Džez: Moj život kao transrodni tinejdžer. Pokrenula je i tv emisiju “Ja sam Džez” i sada je jedna od najpopularnijih transrodnih uzora u cijelom svijetu.

Lea Ti

Poznata manekenka i zvijezda modne kući Živanši, ikona pop kulture i zastupnik za prava trasrodnih osoba, kćerka je poznatog brazilskog fudbalera Toninja Sereza. Ona je prva transrodna osoba koja je prikazana na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara – povela je brazilsku fudbalsku reprezentaciju na stadion tokom OI u Riju 2016. godine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kendis Kejn

Američka glumica Kendis Kej rođena je 1971. godine na Havajima. Po završetku srednje škole preselila se u Njujork, gdje je saznala šta to znači biti transrodna ličnost, a shvatila je da se i ona sama uklapa u tu odrednicu.

Spol je promijenila 1996. godine, a zahvaljujući ulozi u seriji „Dirty Sexy Money“, Kendis je postala prva transrodna glumica koja se pojavila u igranom programu u udarnom terminu.

Karmen Karera

Za modela i glumicu Karmen Karera prije nekoliko godina pisana je čak peticija da se pojavi na modnoj reviji brenda Victoria’s Secret. Peticiju je potpisalo skoro 50.000 ljudi, ali to ipak nije bilo dovoljno da Karmen dobije krila kao Victoria’s Secret anđeo.

Klaudija Čairez

Klaudija je postala poznata po učešću u takmičarskom rijalitiju „America’s Next Top Model“, a iz emisije je eliminisana u polufinalu jer nije rođena kao žena. Nažalost, sudski proces sa partnerom kojeg je 2012. godine optužila za nasilje, baca sjenku na njenu manekensku karijeru.

U toku suđenja je isplivalo mnogo detalja iz njihovog zajedničkog života koji nisu za pohvalu, pa se povukla iz javnog života.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

PRAZNIK FUDBALA U BiH: Pune tribine, koreografije, sjajna atmosfera (FOTO)

Vlasnik Volva ulazi u potpuno novi biznis, konkurencija će mu biti žestoka