in

Ove sobne biljke trpe sve uslove

Slatka-Tajna.Eu

Sa dolaskom jeseni i hladnijeg vremena, dolazi i vrijeme pojačane brige o sobnim biljkama, posebno ako su u toku ljeta bile na terasi, balkonu ili u dvorištu. Ukoliko nemate iskustva sa njegom biljaka, a volite zelenilo u domu, ovo je lista sobnih biljaka koje nisu zahtijevne, a svaki dom učiniće plemenitim.

Jedino na šta bi trebalo obratiti pažnju jeste da ih s vremena na vrijeme zalijete.

Peperomija

Rod peperomija obuhvata više od 1.000 trenutno zabilježenih vrsta. Sigurno je da postoji bar jedna koja bi uspjela i u vašem domu.

Ova biljka voli polusvijetla mjesta, a pretjerano izlaganje svjetlosti može da dovede do tamnjenja lišća. Ne zahtijeva previše vlage, pa je u toku ljeta dovoljno zalijevati je jednom nedjeljno, a zimi tek toliko da se ne osuši.

Kineski dolar

Kineski dolar je sobna biljka koja se lako njeguje i podnosi gotovo sve uslove. Spororastuća je i ujedno je predivan ukras koji će popuniti prazan ugao u domu.

Ova izdržljiva biljka naziva se i misionara, jer ju je četrdesetih godina prošlog vijeka norveški misionar Agnar Espegren iz Kine donio u Norvešku.

Ubrzo se proširila i u drugim skandinavskim zemljama i Evropi. Kineski dolar može dostići visinu do 30 centimetara. Izgleda kao nježna biljka, ali zapravo je vrlo otporna i laka za njegu.

Trolisna lozica

Ovaj cvijet je lako njegovati, a oprašta i ako zaboravite da ga zalijete. Unosi dašak tropskih krajeva u bilo koji prostor. Ova puzavica spada u porodicu loza i ima bujan rast. Na lisnatoj stabljici smještena su tri zelena, oštra lista čije je naličje obraslo sitnim dlačicama.

Ljeti je možete držati na otvorenom, sjenovitom mjestu. Ukoliko je držite na toplom mjestu, trebalo bi često prskati njene listove. Od proljeća do jeseni se zalijeva obilno, a zimi što manje.

Difenbahija

Ovo je vrlo dekorativna sobna biljka koja se u saksiji sadi samostalno. Prepoznatljiva je po duguljastim ovalnim listovima, koji su prošarani bijelom i zelenom bojom. Ne voli izloženost direktnoj sunčevoj svjetlosti, a voli toplo okruženje (iznad 20 stepeni).

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ukoliko je izložite nižim temepraturama tada tlo mora da bude relativno suvo i ne bi je trebalo naglo izlagati visokoj temepraturi, već postepeno.

Svekrvin jezik/sanseverija

Jedna od najizdržljivijih sobnih biljaka, može da podnese većinu uslova. Sa uspravnim lišćem koje izgleda kao kod vještačkih biljaka, odlično dopunjava sve stilove uređenja enterijera.

Radi se o zimzelenoj trajnici koju je veoma jednostavno održavati. Često se drži kao sobna biljka koja prečišćava vazduh.

Filodendron

Filodendron je jedna od biljaka čija njega je najjednostavnija. Bez obzira na to da li ćete se odlučiti za uspravnu ili puzavicu, ona je savršeno zahvalna za kućno okruženje.

Čak i početnici uspijevaju uspješno da njeguju ovu biljku.

Zamija

Zamija je sukulentna biljka porijeklom iz Afrike. Pravi hit je postala krajem devedesetih godina, zahvaljujući holandskim uzgajivačima biljaka, koji su počeli masovno da je prodaju.

Zbog interesantnog izgleda i lakog održavanja često se koristi za uređenje enterijera i u svom domu je imaju čak i oni koji nisu ljubitelji ovog tipa biljaka.

(Telegraf.rs)

 


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Smijeh do suza #1

PRAZNIK FUDBALA U BiH: Pune tribine, koreografije, sjajna atmosfera (FOTO)