in

“Jednakost glasa svakog građanina u centru je demokratije”

Slatka-Tajna.Eu

Nakon dolaska u Sarajevo zvaničnik SAD-a zadužen za reformu Izbornog zakona BiH Matthew Palmer sastao se s ambasadorom SAD-a, OSCE-a i predstavnikom EU u našoj zemlji te članovima Centralne izborne komisije.

Palmer je na sastanku sa ambasadoricom OSCE-a Kathleen Kavalec, Specijalnim predstavnikom EU u BiH Johanom Sattlerom, ambasadorom SAD-a Ericom Nelson i članovima CIK-a razgovarao o potrebi izborne reforme koja bi se fokusirala na integritet i transparentnost izbornog sistema.

Iz ambasade SAD-a su povodom sastanka saopćili da su jednakost svakog građanina temelj demokratije.

“Jednakost glasa svakog građanina i njihovo pravo da se kandiduju u centru su demokratije i ključna prilika koju će BiH iskoristiti ove godine”, rečeno je iz ambasade SAD-a.

Podsjećamo, Palmer je jučer, između ostalog, kazao da se SAD-a zalažu za ograničene promjene Ustava koje bi značile brisanje etničkog prefiksa u Predsjedništvu BiH i Domu naroda Federacije BiH.

“Željeli bismo da se paralelno s tim implementira reforma izbornog zakonodavstva koja će omogućiti veću transparentnost i odgovornost u skladu sa preporukama OSCE-a i GRECO-a. I voljeli bismo vidjeti kako politički lideri prihvaćaju ustupke i kompromise koji su neophodni dio tog paketa”, kazao je Palmer uoči dolaska u Sarajevo.

Također je dodao da SAD ne žele smanjiti ovlasti Doma naroda FBiH već utjecati na promjenu načina biranja delagata ali u ograničenoj mjeri – prenosi Klix.

“Ono što bismo željeli vidjeti je sistem koji je u skladu sa temeljnim kompromisima koji su bili dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i koji omogućava BiH da ispuni svoje obaveze i odgovornosti prema EU. To uključuje rješavanje konkretnih presuda Evropskog suda za ljudska prava, u šta spada i slučaj Sejdić-Finci”, dodao je Palmer.

Report

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Kompanija Coca-Cola predstavlja novu globalnu marketinšku platformu

Olivia Culpo oduševila kombinacijom koja je apsolutni hit ove sezone