in

EU donirala 14 vozila za potrebe federalnih fitosanitarnih inspektora i sektor sigurnosti hrane u BiH

Slatka-Tajna.Eu

U Sarajevu održana ceremonija uručivanja 14 vozila Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, koje je obezbijedila Evropska unija. Vrijednost vozila iznosi više od 200.000 eura, a dio su ukupne podrške Evropske unije jačanju kapaciteta fitosanitarne inspekcije i sektora bezbjednosti hrane u Bosni i Hercegovini.

Nj.E. ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini naglasio je da je će kroz konkretnu podršku EU jačanju fitosanitarnog sektora biti donirana ukupno 33 vozila u vrijednosti od 467.000 eura, kao i IT oprema u vrijednosti većoj od 700.000 eura.

„Kroz zaštitu bilja, štitimo život, a kroz unapređenje sigurnosti hrane doprinosimo stabilnosti i održivosti lanca snabdijevanja hranom. Kontrola i sigurnost hrane su od izuzetnog značaja za EU tržište koje ima preko pola milijarde potrošača i preko 45 miliona zaposlenih u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru. Pozivam sve prisutne da nastave s profesionalizacijom fitosanitarnih službi, unapređenjem fitosanitarne kontrole, uređenjem unutrašnjeg tržišta u skladu s tržištem EU i usklađivanjem zakonodavstva s legislativom i fitosanitarnim standardima Evropske unije“ poručio je Ambasador Sattler.

Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine istakao je doprinos ove vrijedne donacije napretku sektora sigurnosti hrane u BiH na putu ka evropskim integracijama.

„BiH je usvajanjem državne Strategije za ruralni razvoj i poljoprivredu prije nekoliko godina otvorila kanale za podršku Evropske unije sistemu sigurnosti hrane, veterinarstva i fitosanitarne zaštite. EU će kroz tehničke projekte unapređenja kapaciteta i usklađivanju zakonodavstva omogućiti Bosni i Hercegovini da odgovori svojim zadacima u segmentu sigurnosti hrane vezano za uslove zaštite konzumenata i potrošača u BiH, ali i za izvoz proizvoda na zahtjevna tržišta, uključujući i tržište Evropske unije“, istakao je direktor Hajrić.

Šemsudin Dedić, ministar Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zahvalio je Delegaciji EU na brojnim projektima podrške institucijama BiH.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










„Pored zaštite potrošača, i kvalitet proizvoda se mora dokazati i kroz institucionalni i zakonodavni okvir, čime će se omogućiti preduslovi za izvoz proizvoda u EU i druge zemlje. Mi smo opredijeljeni ka preuzimanju pravne stečevine EU, jačanju naših kapaciteta, proizvodnji kvalitetnih proizvoda, osvajanju novih tržišta i što većem broju zaposlenih u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru, a naši inspekcijski organi mogu kvalitetno odgovoriti zadatku kontrole kvaliteta proizvoda“, izjavio je ministar Dedić.

Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove iskazao je zadovoljstvo činjenicom da je FUZIP dobila 10 vrijednih vozila koja će doprinijeti ukupnom sistemu sigurnosti hrane u BiH.

„Podrška u vidu doniranih vozila za potrebe federalnih fitosanitarnih inspektora doprinosi efikasnosti i većoj mobilnosti u prekograničnom prometu i unutrašnjim nadzorima, ubrzava proces uzorkovanja, direktno utječe na očuvanje poljoprovredno-prehrambenog lanca, efikasnost tržišta i zaštitu krajnjeg korisnika – potrošača. Pored 10 doniranih vozila koji ovoj Upravi predstavljaju temeljitu podršku realizaciji fitosanitarnih nadzora na terenu, u okviru Twinning projekata pod pokroviteljstvom EU ističemo i značaj osiguranja prateće IT opreme za rad fitosanitarne i drugih graničnih inspekcija, koji će doprinijeti efikasnijem i modernijem provođenju inspekcijskih nadzora u prekograničnom prometu i unutrašnjim fitosanitarnim nadzorima na ukupnom teritoriju Bosne i Hercegovine“ izjavio je direktor Ajdinović.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NAZDRAVLJAJU DARKOVE BIVŠE: Marina Gagić i Olivera Matijević za nove početke

Republika Srpska u riziku nestašice kiseonika za oboljele