in

U domarskom stanu voda je bila 1,5 metra

Slatka-Tajna.Eu

Opet puknula vodovodna cijev, Tomašević: Izgradnju ovog dijela grada nije pratio razvoj infrastrukture

Foto: Screenshot / HRT

Zagrebačka policija javila je jutros da je opet puknula vodovodna cijev na području Trešnjevke, malo prije 5 sati na raskrižju Selske i Baštijanove. Veća količina vode izlila se po okolnim ulicama i objektima. 

Ravnatelj Nikolašević: Ovaj tjedan nastava online 

– Dio našeg prostora nalazi se u suterenu i gotova sva voda koja se izlila otišla je u taj prostor, rekao je Mladen Nikolašević, ravnatelj Privatne gimnazije i ekonomske škole Katarina Zrinskiškole u Selskoj.

Istaknuo je da je teško procijeniti koliko je šteta, ali da misli da je velika. 

– U suterenu se nalazi i domarski stan gdje je voda bila 1,5 metra. Domar je morao kroz prozor izaći jer nije mogao kroz rata. Za njega ćemo probati pronaći nekakav smještaj. U kontaktu smo s gradonačelnikom i gradskim uredom koji o tome vode računa.

Ravnatelj je dodao i kako su dogovorili da će se nastava ovaj tjedan održavati online, te da će do kraja tjedna iseliti učenički dom, a onda vidjeti u kojem će smjeru ići sanacija.

– Jutros oko pet sati došlo je do puknuća magistralnog cjevovoda, onog istog koji smo u nedjelju popravljali, na križanju s Baštijanovom. Uslijed manipulacija na vodovodnim cjevovodima, pogotovo magistralnog tipa, odnosno ovih dimenzija, jer to nisu cjevovodi koji su predviđeni za učestalo otvaranje i zatvaranje, u pravilu, kad se radi dođe do ovakvih nezgoda, rekao je direktor Vodoopskrbe i odvodnje Marin Galiot za Radio Sljeme.

Na pitanje mogu li se, s obzirom na radove koji slijede, očekivati daljnja puknuća, Galiot je odgovorio da svakodnevno dolazi do puknuća, ne samo radi same vodoopskrbne mreže.

– Do puknuća dolazi i zbog utjecaja prometa, pomicanja statičkih i dinamičkih tlakova u vodoopskrbnoj mreži, tako da to, nažalost izbjeći ne možemo.

Galiot je također izjavio kako je procedura danas završiti sa sanacijom cijevi na točkastome mjestu gdje je došlo do puknuća.

– Nakon toga ćemo započeti s punjenjem sustava, odnosno vodosprema prve zone, druge i treće – Sokolovca, Trsja i Lukšića, rekao je Galiot. Istaknuo je da trenutačno svi stanari imaju vode.

– Što se tiče same sanacije križanja Selske i Baštijanove ulice, danas kad završimo s radovima vodoopskrbe i odvodnje, Zagrebačke ceste mogu od jutra započeti sa sanacijom samog križanja. Radi se o nekih šestotinjak metara kvadratnih. To će u pravilu trajati tri dana. U četvrtak bi trebala biti otvorena Selska između Zagrebačke avenije i Ozaljske, a ovaj dio kreće u sanaciju sutra. Sutra je srijeda, znači tek u petak navečer, rekao je.

Tomašević: Izgradnju ovog dijela grada nije pratio razvoj infrastrukture

Na mjesto puknuća vodovodne cijevi došao je i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

– Radi se o istom magistralnom cjevovodu koji je bitan za vodoopskrbu cijelog zapadnog dijela grada. Radi se o cjevovodu iz 1964. Kad se gleda izgradnja koja se dogodila u ovom dijelu grada, razvoj te gradnje nije pratio razvoj infrastrukture, rekao je zagrebački gradonačelnik.

Istaknuo je kako postoji projekta dokumentacija za rekonstrukciju tog cjevovoda i da je investicija oko 80 milijuna kuna.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– To je nešto što bi se trebalo povući iz EU fondova. Trebalo bi se ulagati u vodoopskrbnu mrežu, ne samo ovdje već u cijelom gradu, naglasio je.

Dodao je i da je šteta nastala na javnim institucijama, ali i kod privatnih stanara, te da će to pokriti polica osiguranja koju ZG holding ima za ovakve situacije.

– Osigurali smo smještaj za ljude kojima je potrebno, osigurali smo i pitku vodu, stali smo na raspolaganje kako god možemo, zaključio je Tomašević.

Voda prodrla u objekte, nema ozlijeđenih

Javljeno je da je voda prodrla u objekte u gotovo svim ulicama između Krapinske i Ozaljske. Na mjestu događaja su vatrogasci JVP-a Zagreb i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava. Za sada nema ozlijeđenih, materijalna šteta još nije utvrđena, a promet je u tom dijelu grada zaustavljen.

Na teren su odmah izašle ekipe Voodopskrbe i odvodnje d.o.o. te započele aktivnosti za sanaciju.

– Radovi će se izvoditi do potpune sanacije, a svi potrošači imaju redovnu opskrbu vodom, naveli su jutros na internetskim stranicama Voodopskrbe i odvodnje ZG Holdinga.

Dodaju kako će u slučaju obustave opskrbe vodom za pojedina područja, zbog potreba izvođenja radova, obavijest biti postavljena na službenoj mrežnoj stranici www.vio.hr, te da su za navedenu mogućnost u pripravnosti i autocisterne.

Jembrih: Osam intervencija ispumpavanja vode

– Bilo je osam intervencija, ispumpavanje vode iz podruma, okna dizala i nekoliko stambenih objekata. Najveća količina vode bila je u školi na Selskoj, s obzirom da je samo puknuće bilo ispred te škole, rekao je Siniša Jembrih, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba.

ZET prometuje izmijenjenom trasom

ZET javlja kako autobusi na liniji 109 (Črnomerec – Dugave) prometuju izmijenjenom trasom. Od Selske ceste autobusi voze Zagorskom, Tomislavovom, Golikovom, Zagrebačkom avenijom i Selskom do odredišta. U povratku autobusi voze istom, izmijenjenom trasom.

Podsjetimo, vodovodna cijev pukla je u Selskoj u noći sa subote na nedjelju, što je bilo treće pucanje cijevi u toj ulici. To ne iznenađuje s obzirom na to da je riječ o najstarijem dijelu cjevovoda koji je postavljen prije gotovo pola stoljeća. U posljednjih 20 godina, kažu u Vodoopskrbi, uloženo je više od 4 milijarde kuna u vodovodnu mrežu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Kao iz bolivudskog filma: Magija indijskih palača u vašem domu

DIVAN DAN: Franka u društvu sina Viktora