in

Sa KCUS-a pojasnili zašto dječak nije odmah hospitaliziran

Slatka-Tajna.Eu

Kolegij Discipline za zdravlje djeteta Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu oglasio se povodom navoda da je Pedijatrijska klinika KCUS-a odbila prijem i liječenje trinaestogodišnjeg pacijenta Benjamina Semanića iz Cazina.

“Pacijent je u jutarnjima satima u pratnji majke stigao na Pedijatrijsku kliniku KCUS, sanitetom pripadajuće zdravstvene ustanove. Nakon pregleda ljekara u prijemnoj ambulanti ustanovljeno je da pacijent i majka posjeduju samo brzi antigenski test na Covid 19. Prema epidemiološkim preporukama hospitalizacija djeteta može biti realizirana samo uz negativan PCR test za dijete i pratnju, u ovom slučaju majku”, navode iz Kolegija.

Ističu da se u izolacijskim sobama Pedijatrijske klinike smješteni su potvrđeni Covid 19 bolesnici.

“Vodeći računa o zaštiti pacijenta B.S. ali i ostalih ležećih pacijenata, te uvažavajući dobro opšte stanje pacijenta B.S., pridržavajući se epidemioloških preporuka bilo je neophodno stvoriti adekvatne uslove za bezbjedan boravak djeteta na Klinici kao i njegove pratnje – majke. S toga je preporučeno da dijete i majka rezultate testiranja sačekaju van Klinike, kako ne bi boravili u prostorijama u kojima leže Covid 19 oboljeli”, navode u saopćenju.

Pojašnjavaju da je dežurni ljekar uredno pojasnio da će rezultati biti gotovi u popodnevnim satima, nakon čega će majka biti kontaktirana.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“I usprkos izrazito povećanom obimu posla i velikoj popunjenosti kapaciteta, ljekari i medicinsko osoblje iznašli su način za hospitalizaciju pacijenta B.S. i njegove pratnje – majke. Po dobijanju rezultata oboje su pozvani na hospitalizaciju i nastavak liječenja”, kazali su.

Dodaju da su dječak i majka trenutno hospitalizirani na Pedijatrijskoj klinici KCUS, te je u toku dijagnostička obrada pacijenta i terapijske mjere.

“Disciplina za zdravlje djeteta KCUS ulaže velike napore kako bismo omogućili redovne protokole rada, te svim bolesnicima pružili najkvalitetniju i najefikasniju zdravstvenu uslugu”, navodi se u saopćenju Kolegija.

Podsjećamo, roditelji 13-godišnjeg dječaka Benjamina Semanića kazali su danas za N1 kako je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu cijeli dan odbijao da primi njihovog bolesnog sina. Iz KCUS-a su odbacili ove navode kazavši da se radilo o “uobičajenoj proceduri”. Iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu su demantovali navode roditelja. Kazali su da nije tačno da su odbijeni te dodali kako je riječ o uobičajenoj proceduri.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Work at Home » Clickbank-LP

Zorica Marković oplela: Film o Tomi nema veze s mozgom, odakle im ideja da sve toliko napumpaju?