in

Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u septembru

Slatka-Tajna.Eu

Očekivanja poslovnih čelnika u Njemačkoj pogoršana su u septembru treći mjesec zaredom zbog pada aktivnosti u industriji pod uticajem tvrdokornih problema u nabavnim lancima, pokazalo je straživanje instituta Ifo.
Indeks poslovne klime pao je u septembru za 0,8 bodova u odnosu na revidiranu vrijednost u augustu, na 98,8 bodova.

“Njemačku privrdu koče problemi u nabavi sirovina i intermedijarnih proizvoda. Industrija bilježi pad aktivnosti zbog problema u opskrbi”, rekao je predsjednik Ifoa Clemens Fuest.

Gotovo 80 posto kompanija obuhvaćenih anketom požalilo se na nestašicu intermedijarnih dobara, u odnosu na prošlomjesečnih 70 posto, navodi ekonomist instituta Klaus Wohlrabe.

“Kriza u opskrbi trajat će barem do kraja godine. Vrhunac tek slijedi”, dodao je Wohlrabe.

Istraživanje udruženja industrije strojeva VDMA,  pokazalo je da se većina njemačkih inžinjerskih kompanija suočava sa značajnim ili ozbiljnim problemima u opskrbnom lancu, koji će prema njihovim očekivanjima uticati na proizvodnju i u idućoj godini.

Ifo je  snizio prognozu rasta njemačke ekonomije u ovoj godini, ističući da su prekidi u lancima opskrbe i nestašica čipova i drugih intermerdijarnih dobara zakočili oporavak od pandemije covida-19.

Institut sada procjenjuje da će njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove godine porasti 2,5 posto, snizivši dosadašnju prognozu za 0,8 postotnih bodova. U 2022. trebao bi porasti 5,1 posto, što je pak za 0,8 postotnih bodova više no što su do sada očekivali.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U 2020. ekonomija je pala 4,6 posto zbog ograničenja uvedenih kako bi se suzbilo širenje virusa.

Neizvjesnost u ekonomiji dodatno potenciraju  parlamentarni izbori, koji će označiti kraj 16-godišnjeg mandata Angele Merkel na čelu vlade.

Vlada trenutno procjenjuje da će ekonomija ove godine porasti 3,5 posto, te 3,6 posto u 2022., a procjene će revidirati u augustu.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

OVO JE BRAT SEKE ALEKSIĆ! Hapsili su ga zbog IZNUDE, rijetko se pojavljuje u JAVNOSTI, a evo kako IZGLEDA!

PLAŠIM SE DA SE NE ZALJUBIM U SAMAČKI ŽIVOT: Janko Popović Volarić je opet solo