Categories: Biznis

Dodijeljeni grantovi za istraživačkorazvojne projekte u oblasti tehničkih nauka

Upriličena je dodjela grantova za istraživačkorazvojne projekte u oblasti tehničkih nauka u okviru koje su prorektori Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Mirza Dautbašić i prof. dr. Tarik Zaimović ugostili ambasadora Kraljevine Norveške Nj. e. Olava Reinertsena.

Univerzitet u Sarajevu je u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) realizirao grant shemu za istraživačkorazvojne projekte u oblasti tehničkih nauka. Ova aktivnost je realizovana u okviru projekta „Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta“ (EGG), koji UNDP implementira u saradnji sa Vladom Kraljevine Norveške.

Na raspolaganju su bila finansijska sredstva u ukupnom iznosu od 120.000,00 KM, a osnovni fokus finansiranja je bio na primjeni istraživačkorazvojnih rješenja u IT industriji i autoindustriji, a sve s ciljem doprinosa privrednom razvoju i stvaranju pretpostavki za kreiranje novih radnih mjesta.

Tokom događaja predstavljena su četiri istraživačkorazvojna projekta u oblasti tehničkih nauka koja su ostvarila pravo finansiranja na osnovu rezultata evaluacije od strane UNSA i UNDP tima evaluatora:
• “Optimiranje dizajna i procesnih parametara pri izradi komponenti u automobilskoj industriji primjenom novih tehnologija” (Prof. dr. Maida Čohodar Husić, Mašinski fakultet Univerziteta u Sarajevu);
• “Paralelizirana infrastruktura za napredne kompjuterske simulacije u inžinjerstvu” (Prof. dr. Muris Torlak, Mašinski fakultet Univerziteta u Sarajevu);
• “Detekcija horizontalnih saobraćajnih znakova primjenom AI metoda u cilju poboljšanja autonomne vožnje“ (Prof. dr. Emir Buza, Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu);
• „Optimizovano ubrzavanje video predavanja“ (Prof. dr. Elmedin Selmanović, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu).

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Osnovni kriteriji za projektne prijedloge su bili istraživačko utemeljenje u naučnim činjenicama, potencijal za objavljivanje, kao i primjena u praksi i na tržištu, te vidljiva korist od strane predmetnih industrija (autoindustrija i IT industrija), koji u konačnici mogu rezultirati boljom konkurentnošću industrija i novim zapošljavanjima.

Redakcija

Recent Posts

Uz ovaj sastojak vaše staklo će se cakliti kao novo

Borba sa mrljama od vode na staklenim površinama može biti prava muka, ali postoje dva…

50 minuta ago

Drama u Rijeci, Dinamo na pragu nove titule

Fudbaleri Dinama na dobrom su putu da nastave sa dominacijom u Hrvatskoj. Aktuelni šampion je…

58 minuta ago

Rubljov poslije preokreta do titule u Madridu

Ruski teniser Andrej Rubljov došao je do svoje druge masters titule u Madridu poslije preokreta…

3 sata ago

Rekordan broj turista za prvomajske i vaskršnje praznike

VIŠEGRAD - Višegrad za prvomjaske i vaskršnje praznike bilježi rekordnu posjetu turista i traži se…

5 sati ago

Nevolje u raju: Raskinuo najpoznatniji teniski par

Pukla je velika teniska ljubav između Stefanosa Cicipasa i Paule Badose. Teniski par, najpoznatniji na…

5 sati ago