in

Dodijeljeni grantovi za istraživačkorazvojne projekte u oblasti tehničkih nauka

Slatka-Tajna.Eu

Upriličena je dodjela grantova za istraživačkorazvojne projekte u oblasti tehničkih nauka u okviru koje su prorektori Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Mirza Dautbašić i prof. dr. Tarik Zaimović ugostili ambasadora Kraljevine Norveške Nj. e. Olava Reinertsena.

Univerzitet u Sarajevu je u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) realizirao grant shemu za istraživačkorazvojne projekte u oblasti tehničkih nauka. Ova aktivnost je realizovana u okviru projekta „Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta“ (EGG), koji UNDP implementira u saradnji sa Vladom Kraljevine Norveške.

Na raspolaganju su bila finansijska sredstva u ukupnom iznosu od 120.000,00 KM, a osnovni fokus finansiranja je bio na primjeni istraživačkorazvojnih rješenja u IT industriji i autoindustriji, a sve s ciljem doprinosa privrednom razvoju i stvaranju pretpostavki za kreiranje novih radnih mjesta.

Tokom događaja predstavljena su četiri istraživačkorazvojna projekta u oblasti tehničkih nauka koja su ostvarila pravo finansiranja na osnovu rezultata evaluacije od strane UNSA i UNDP tima evaluatora:
• “Optimiranje dizajna i procesnih parametara pri izradi komponenti u automobilskoj industriji primjenom novih tehnologija” (Prof. dr. Maida Čohodar Husić, Mašinski fakultet Univerziteta u Sarajevu);
• “Paralelizirana infrastruktura za napredne kompjuterske simulacije u inžinjerstvu” (Prof. dr. Muris Torlak, Mašinski fakultet Univerziteta u Sarajevu);
• “Detekcija horizontalnih saobraćajnih znakova primjenom AI metoda u cilju poboljšanja autonomne vožnje“ (Prof. dr. Emir Buza, Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu);
• „Optimizovano ubrzavanje video predavanja“ (Prof. dr. Elmedin Selmanović, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu).

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Osnovni kriteriji za projektne prijedloge su bili istraživačko utemeljenje u naučnim činjenicama, potencijal za objavljivanje, kao i primjena u praksi i na tržištu, te vidljiva korist od strane predmetnih industrija (autoindustrija i IT industrija), koji u konačnici mogu rezultirati boljom konkurentnošću industrija i novim zapošljavanjima.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Claim Your FREE Trump Signature Collectors Coin

A Bosnian refugee’s path to the German Bundestag