in

Dio Selske do ponedjeljka zatvorena za promet

Slatka-Tajna.Eu

Trešnjevka opet pod vodom

Foto: Dnevnik / HRT

Novi problemi za novog zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, ali i neke njegove sugrađane. Tek je dovršena sanacija vodovodne cijevi koja je popucala u nedjelju, a na Trešnjevci – ponovno poplava. U blizini je puknula ista magistralna cijev. Poplavile su okolne ceste, podrumi i prizemlja objekata, među njima i nekoliko škola.

– Upravo u ovim trenucima zatrpava se rupa iz koje se danas slijevala voda na Selsku cestu, ali i u okolne ulice. Jutros od 5 sati djelatnici Vodoopskrbe i odvodnje sanirali su puknuće cijevi, dio građana je već dobio vodu, dok još postoji dio građana koji i dalje nije priključen na vodoopskrbnu mrežu. Nekoliko intervencija imali su u zagrebački vatrogasci, većinom se radilo o ispumpavanju vode iz suterenskih stanova, podruma i garaža, a najviše su stradala dvije škole koje se nalaze u neposrednoj blizini puknuća, i u njima danas nije bilo nastave, izvijestila je novinarka Lucija Judnić za Dnevnik HTV-a.

– Što se tiče zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića i on je jutros bio ovdje na terenu, nakon toga je na pressici najavio modernizaciju i revitalizaciju vodovodne mreže grada Zagreba. Za sutra je najavio sastanak s resornim ministrom Ćorićem rekao je kako će trebati milijarde i milijarde kuna iz novce iz europskih fondova kako bi se modernizirala i revitalizirala vodovodna mreža Zagreba koja je na nekim dijelovima stara i pola stoljeća, dodaje.

– Što se tiče Selske ceste, važno upozorenje za građane, ona će i sutra biti zatvorena i to na svom južnom, ali sada i sjevernom dijelu. Prema nekim prvim informacijama Selska cesta će se otvoriti tek negdje u ponedjeljak oko 4 sata ujutro, zato se naoružajte strpljenjem i pronađite alternativne pravce kada sutra krenete na posao, prenijela je  Lucija Judnić.

U vrlo kratkom vremenu izlila se velika količina vode, cijev je promjera 70 centimetara. S obzirom da se puknuća dotrajalih vodovodnih cijevi mogu i dalje očekivati bit će potrebna pomoć države, ali i novac iz europskih fondova. Za modernizaciju će biti potrebne milijarde kuna.

– Jedno pola metra vode je ušlo u garažu i cijeli podrum, dvije-tri sobe. Uglavnom, nije lijepo, opisao je Ante Jović, stanovnik Ribničke ulice.

I ovaj put usred noći kada na cesti nije bilo mnogo vozila i pješaka. Iz obližnjeg podrumskog stana kroz prozor je bježao domar u Športskoj gimnaziji kako bi se spasio od bujice.

– Ja da ću van, a ne mogu ja kroz tu vodu proći. Skočim tu, zgrabim trenirku, da oprostite u gaćama sam, i imamo tu ove komarnike, mreže, provalim to, i skočim kroz prozor, prepričava Marinko Cvijetić, domar u Športskoj gimnaziji.

Vatrogasci su imali više intervencija, a najviše su stradale škole u neposrednoj blizini puknuća. U njima danas nije bilo nastave, školske klupe iznosile su se kroz prozore i sušile na travnjaku.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– To je bila tolika količina vode i bujica navalila u školu, doslovce prizemlje nam je devastirano, i u ovom trenutku je najvažnije to sanirati i na neki način čim prije organizirati nastavu za učenike, rekao je Mladen Nikolašević, ravnatelj Privatne gimnazije i ekonomske škole “Katarina Zrinski”.

– Dio naših prostora nalazi se u suterenu, i zapravo sva voda koja se izlila otišla je u taj prostor u tom prostoru se nalaze restoran i kuhinja učeničkog doma, kaže Stipe Perišić, ravnatelj Športske gimnazije.

Mreža stara više od pola stoljeća puca i pod pritiskom prometa, a ne trpi ni promjenu infrastrukture. Grad se mijenja, sve je više kućanstava, a cijevi propadaju. Direktor vodoopskrbe ima i svoje razloge.

– Više je razloga za puknuće cjevovoda od svoga lijeva, kao što su starost kao što su dinamička i statička opterećenja, i sama prometnica kroz koju prolazi cijev, objašnjava Marin Galijot, direktor Vodoopskrbe i odvodnje.

– Do ovog je došlo na istom cjevovodu zbog naprezanja koje je nastalo prije dva dana kada je zatvorena voda i jednostavno, radi se o manipulaciji cjevovodom koji je dosta star za ovakve situacije, izjavio je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

Iz Grada strahuju da bi moglo biti još puknuća.

– Jučer je bilo najava iz Vodoopskrbe i odvodnje da bi nažalost moglo biti novih puknuća, jer je to efekt kada ovako bitan cjevovod koji je pod dosta velikim tlakom kada dođe do manipulacije, dodaje Tomašević.

Gradonačelnik Tomašević za sutra najavljuje sastanak s resornim ministrom. Kao iduće poteze najavljuje revitalizaciju mreže novcem iz europskih fondova, a za sanaciju stižu deseci milijuna kuna iz nacionalnog plana oporavka. Do tada građani se pozivaju na strpljenje jer je i dalje na snazi zabrana prometa Selskom cestom, koja će vrijediti do ponedjeljka u 4 ujutro.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

SLAVLJE U DOMU DRAGANE MIRKOVIĆ! Čestitke stižu sa svih strana!

Brena, Mirjana i Miroslav oči u oči: Ilićeva ljubavnica tresla se od straha, palo dobacivanje, a pjevačica prozvala kolegu