in

Uspješno postignut dogovor između Energoinvesta i srbijanskog Transportgasa

Slatka-Tajna.Eu

Energoinvest je uz podršku novoimenovane Uprave BH Gasa uspio  postići dogovor i potpisati Sporazum o okončanju poslova transporta gasa sa srbijanskim tranporterom Transportgas Srbija zaključno sa 01. aprilom2021. godine, tj. od dana kada je BiH snabdijevanje gasom prešla na Turski Tok.

Prema odredbama Sporazuma srbijanski transporter Transportgas Srbija je prihvatio da vrati sredstva u iznosu od 896.000 dolara,tj.  1.499.107,46 KM koje je prethodna uprava BH Gasa uplatila Transportgasu Srbija za nepostojeće usluge transporta gasa u periodu od 01.aprila do 31. augusta 2021. godine.

“Ovom prilikom Energoinvest ističe korektnost i poslovni fer odnos koji je srbijanski transporter pokazao. S obzirom na velike turbulencije i porast cijena gasa na svjetskom tržištu koje se dešavaju posljednjih mjeseci , ova sredstva će biti prevenstveno usmjerena na amortizaciju porasta cijena gasa za potrošače u FBiH. Ovdje se radi i o sredstvima građana – potrošača gasa u FBiH, koje je prethodna uprava BH Gasa samoinicijativno i neopravdano uplatila Transportgasu Srbija. Istu aktivnost Energoinvest poduzima i prema mađarskom transporteru FGSZ kome je također ispostavljen zahtjev za povrat sredstava u iznosu od 1.019.301,60.000  dolara tj.  1.705.404,72 KM. Nažalost,  s obzirom na dosadašnji odaziv i reakcije mađarskog transportera, Energoinvest će najvjerovatnije biti u poziciji da pokrene postupak arbitraže za povrat ovih sredstava kao i povrat više naplaćenih sredstava za usluge transporta koje je mađarski transporter tokom niza godina naplaćivao mimo odobrenih tarifa na koje je imao pravo”, saopćeno je iz Energoinvesta.

Iz Energoinvesta naglašavaju da je snabdjevanje potrošača gasom potpuno uredno i prema planiranim količinama, te ne postoje nikakvi razlozi za nepotrebno uzbunjivanje javnosti, što se zadnjih dana izraženo dešava navođenjem izjava i plaćenih članaka od strane samozvanog eksperta za gas.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku“Posebno su netačni i diletantski navodi o navodnom uticaju Turskog Toka na cijene i stabilnost snabdjevanja gasom, jer isti predstavlja samo prednost, a dešavanja na svjetskim berzama su ono što utiče na cijene gasa”, naglašavaju iz Energoinvesta.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

TOMA SE ŽENIO ČAK 4 PUTA: Ovo je njegova DRUGA SUPRUGA Milica! Prvi put u javnosti fotografije s njihovog VJENČANJA!

MARINA VISKOVIĆ ŠOKIRALA IZJAVOM: Udala bih se za milionera, a onda maltretirala konobare