in

U ponedjeljak promjenjivo, ponegdje i kiša, ali i dalje razmjerno toplo

Slatka-Tajna.Eu

Petra Mikuš Jurković

Foto: HTV / HRT

“Nakon ljetnog ugođaja za vikend, u novome tjednu prevladavat će pravi ranojesenski pa uz sebe imajte i kišobran i sunčane naočale.

U većini unutrašnjosti bit će promjenjivije i oblačnije, uz sunčana razdoblja i povremenu kišu, ali samo mjestimičnu i uglavnom u malim količinama. Ponegdje je moguća i grmljavina. Iako će i dalje danju biti razmjerno toplo, osobito početkom tjedna, temperatura će prema vikendu biti u postupnom padu.

Na Jadranu će prevladavati sunčano vrijeme uz većinom umjerenu, u četvrtak prolazno i jaku buru i sjeverozapadnjak. Ipak, uz mjestimice više oblaka, povremene kiše, lokalno moguće i grmljavine, u ponedjeljak će biti ponajprije na sjevernome Jadranu, a u četvrtak u Dalmaciji, osobito južnoj.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

A na početku emisije “Vrijeme” nakon “Dnevnika” pojasnila je i naziv “babljeg ljeta”: “Taj naziv, prema jednoj od predaja, potječe od izraza za niti paukove mreže kojih u ovo doba godine za mnoge ima i previše, a u narodu ih često nazivaju i bablja kosa.

A u kratkom edukativnom videu snimljenom u HRT-ovom studiju pomoću tehnologije proširene stvarnosti možete obnoviti spoznaje o astronomskom početku jeseni:

Kao i o prošlogodišnjem zimskom solsticiju/suncostaju:

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju “Istrage prometnih nesreća“, a i agrometeorološka prognoza, koju je za “Plodove zemlje” pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U ponedjeljak promjenjivo, ponegdje i kiša, ali i dalje razmjerno toplo

dr. sc. Petra Mikuš Jurković: “U ponedjeljak na istoku Hrvatske promjenjivo, povremeno uz kišu, a lokalno je moguć i poneki izraženiji pljusak, osobito poslijepodne. I dalje iznadprosječno toplo, najviša dnevna temperatura od 24 do 27 °C.

Malo niža temperatura bit će u središnjoj Hrvatskoj, uz promjenljivo oblačno vrijeme, mjestimice uz malo kiše, lokalno moguće i grmljavinu. Prema večeri oblaka će biti sve manje jer će se sa zapada početi razvedravati.

Stoga će na sjevernome Jadranu i u gorju kiša biti češća u prvom dijelu dana, kada su lokalno mogući i izraženiji pljuskovi s grmljavinom, osobito u noći na ponedjeljak uz obalu. Popodne kiše će biti sve manje, uz najvišu temperaturu od 19 °C u gorju do 23 °C na obali.

U Dalmaciji toplije i sunčanije, ali ne posve stabilno. Poneki lokalni pljusak moguć je ponajprije u unutrašnjosti i sjevernijim predjelima. Slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak okretat će na sjeverozapadnjak, pri čemu će more biti uglavnom malo valovito.

Na jugu Hrvatske more mirno, uz većinom slab vjetar. Bit će pretežno sunčano i danju vrlo toplo, od 24 do 28 °C ponegdje u zaobalju, a ujutro između 15 i 20 °C.”

U nastavku tjedna svježije te i dalje promjenjivo

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Idućih dana temperatura će biti u blagom padu, a u četvrtak će mjestimice na Jadranu puhati i jaka bura. Ipak prevladavat će sunčano, ali poneki lokalni pljusak ne može se isključiti, osobito u utorak na jugu te u četvrtak u Dalmaciji.

I na kopnu promjenjivije, povremeno uz kišu, no samo mjestimičnu i uglavnom u malim količinama. Povremeno će puhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a danju će biti manje toplo, osobito u četvrtak.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Omiljeni cvijet otkriva tajnu stranu vaše ličnosti

Za deset godina prosječna plaća u BiH porasla za 161 KM, manje nego u Srbiji i Hrvatskoj