in

Slatko i Slano: Šarmantni kesten

Slatka-Tajna.Eu

Jesenji, šumski plod kesten navikli smo jesti u raznim slatkim kombinacijama, no on ima i svoju “slanu stranu”. Predlažemo da je upoznate kroz krem supu i neodoljivi gulaš, a potom zasladite kesten pireom i čokoladnom tortom kojoj nećete moći odoljeti

ČOKOLADNA RAPSODIJA

Sastojci:

Biskvit:

3 jaja

3 kašike smeđeg šećera

3 kašike pšeničnog brašna

1,5 kašika kakaa u prahu

prašak za pecivo

Krema:

250 g kesten pirea

250 ml vrhnja za šlag

1 kom šlag fixa

20 g čokolade za kuhanje

1 vanilijin šećer

rum

karamelizirani kesteni (10 kom)

1/2 šoljice smeđeg šećera

voda

vrhnje za šlag

Glazura :

100 ml vrhnja za šlag

100 g čokolade za kuhanje

Priprema:

Biskvit:

Dobro pomiješajte sve sastojke i izlijte ih u kalup te pecite na 180 Celzijevih stepeni desetak minuta.  Izvadite i ohladite.

Krema:

Pomiješajte kesten pire s vanilijinim šećerom i rumom, zatim umiješajte šlag s kremfiksom i polako dodajite u kesten pire. Na kraju dodajte izribanu čokoladu.

Karamelizirani kesteni:

Otopite šećer s vodom, a kada se počnu stvarati mjehurići dodajte zagrijano vrhnje. Nakon što karamel dobije lijepu boju, maknite s vatre i umiješajte usitnjene kestene (ne pire, već komadiće). Ostavite da se hladi.

Slaganje:

Biskvit prelijte tankim slojem glazure, tako da većina ostane za kraj. Ostavite da se malo ohladi pa na to stavite kremu, pospite karameliziranim kestenima, prelijte ostatkom glazure i ostavite u frižideru dva-tri sata.

KESTEN PIRE (u krugic ide: SAMO U AZRI!)

Sastojci:

1 kg kestena

1 mala kašika šećera

100 g putera

mlijeko

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










rum

šlag

Priprema:

Zasjeći kore kestena i staviti ih u ključalu zaslađenu vodu. Kada se skuhaju, propasirati ih, dodati malo toplog mlijeka i ruma za aromu te izmiksan puter. Sve pažljivo izmiješati, zatim propasirati i raspodijeliti u porcije te ukrasiti šlagom.

JESENJI GULAŠ

 

Sastojci:

1 kg teletine

800 g crvenog luka

4 čehna bijelog luka

200 ml ukuhanog paradajza

1 mrkva

1 korijen peršuna

500 g kestena

100 ml crvenog vina

1 lovorov list

1 grančica majčine dušice

1 kašika pšeničnog bijelog brašna

5 kašika ulja

Priprema:

Skuhajte i ogulite kestene pa ih ostavite sa strane. Meso narežite na kockice pa ga prepržite na ulju dok ne dobije koricu. Posolite, pobiberite i promiješajte. Sitno narežite luk i dodajte ga mesu te miješajte dok potpuno ne omekša. Posolite i pobiberite pa dodajte zgnječeni bijeli luk. Polijte s malo vina, promiješajte i kuhajte poklopljeno na srednje jakoj temperaturi. Kuhajte deset minuta pa dodajte još malo vode i opet kuhajte nekoliko minuta. Dodajte usitnjeni korijen peršuna i mrkvu narezanu na trakice. Promiješajte i dolijte još vode ako je potrebno. Nakon pola sata umiješajte umak od paradajza i promiješajte. Ulijte toliko vode da prekrije meso te ostavite da se kuha sat i po, dok potpuno ne omekša. Dok se meso kuha, dodajte lovor i majčinu dušicu. Nakon jednog sata dodajte kuhani kesten i sve kuhajte do kraja. Pospite mljevenom paprikom pa dodajte brašno i promiješajte. Zalijte s još malo vode i ostatkom vina.

KREMASTA SUPA

Sastojci:

500 g kestena

1 mrkva

peršun

1/2 korijena celera

1 ljubičasti luk

1 prasa

2 čehna bijelog luka

1 l povrtnog temeljca

200 ml kiselog vrhnja

1 kašika putera

2 kriške hljeba

2 kašike maslinovog ulja

bibera

sol

muškatni oraščić

Priprema:

Hljeb narežite na kockice i popržite ga na malo maslinovog ulja dok ne postane hrskav, te ga ostavite na kuhinjskom ubrusu. Povrće, sve osim bijelog luka, narežite na kockice, zalijte povrtnim temeljcem i kuhajte 15 minuta. Na tavi rastopite dvije kašičice putera, kratko popržite bijeli luk, dodajte kuhane kestene i polovinu svježeg peršunovog lista, posolite, pobiberite te pirjajte 15 minuta. U kuhano povrće prebacite kestene, sve izmiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete glatku smjesu. Vratite na vatru, začinite s malo muškatnog oraščića, posolite, pobiberite po ukusu. Kuhajte dvije-tri minute. Pri serviranju supu posipajte kockicama prepečenog hljeba i svježe nasjeckanim peršunovim listom. Po želji dodajte kiselo vrhnje.

The post Slatko i Slano: Šarmantni kesten appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

“Moram razočarati gospodina Milorada Dodika jednom činjenicom”

Vatrom i vodom do željeza u centralnoj Bosni