in

Koliko mlijeko zaista traje i koja je razlika između isteka roka i valjanosti?

Slatka-Tajna.Eu

Na svakom pakiranju mlijeka naveden je rok valjanosti koji označava koliko dugo je mlijeko dobro. No, znate li zaista koliko mlijeko može trajati i koja je razlika između isteka roka i valjanosti?

Kada jednom otvorite mlijeko, ono vam može trajati 4-7 dana nakon isteka roka ako ga držite u firižideru. Ako nije otvoreno, punomasno mlijeko traje 5-7 dana, mlijeko sa smanjenom masnoćom i obrano traje sedam dana, a mlijeko bez masnoće i bez laktoze traje 7-10 dana nakon navedenog roka, ako ga držite u frižideru.

No, nemojte zaboraviti da postoji velika razlika između datuma isteka i datuma valjanosti, odnosno datuma do kojeg je najbolje iskoristiti proizvod. Naime, ako na proizvodu piše da ga je do određenog datuma najbolje iskoristiti, to se odnosi na kvalitetu samog proizvoda koja će biti najbolja do tog navedenog datuma.

Ako na proizvodu piše datum isteka, time se označava dan kada se proizvod počinje kvariti, nakon čega postati nesiguran za konzumaciju, objašnjava Lindsey Pasieka, istražiteljica za ConsumerSafety.org.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










No, nemojte zaboraviti da sve ovisi i o tome koje mlijeko kupujete i kako ga čuvate. Primjerice, svježe ili nepasterizirano mlijeko mogu se ranije početi kvariti, baš kao i mlijeko koje ne sadrži konzervans, navodi Pasieka. Kontaminacija može ubrzati rast bakterija, što dovodi do kiselog mlijeka, piše Reader’s Digest.

Ako niste sigurni je li mlijeko još uvijek dobro za piti, miris proizvoda bi vam mogao pomoći u tome. Namirnice koje više nisu dobre za konzumaciju obično imaju jak neprijatan miris zbog razvoja bakterija u njima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Miljana Kulić slavi 28. rođendan: Napravila veliku proslavu, okupila cijelu porodicu

SLUČAJNO ILI NAMJERNO! Maja Marinković ponovo iskopirala Anu Korać!