in

Ubojstva koja su šokirala Hrvatsku

Slatka-Tajna.Eu

Ubojstva u Mlinovima

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Noć jeze u Mlinovima. Prvo se oprostio na društvenim mrežama, a zatim je, kako se sumnja, otac zadavio svoje troje djece – 7-godišnje blizance i 4-godišnjeg dječaka. Nakon što su vidjeli uznemirujuću objavu, građani su pozvali policiju.

– Dolaskom na mjestu događaja na području grada Zagreba, točnije u Mlinovima, u stanu je zatečen muškarac, koji je bio narušenog zdravstvenog stanja i troje malodobne djece, koji nisu odavali znakove života, ističe Nikolina Grubišić iz Sektora kriminalističke policije PU zagrebačke.

Muškarac je pokušao oduzeti si život. Prevezen je u KBC Sestre milosrdnice.

– Pacijent je obrađen u našem objedinjenom hitnom bolničkom prijemu, nakon toga premješten u našu jedinicu intenzivne skrbi, gdje je napravljena daljnja dijagnostika i liječenje. Pacijent je sada, mogu reći, stabilno, trenutno nije životno ugrožen, ističe ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić.

Pri svijesti je, nastavlja, a sumnja se da je bio pod utjecajem psihofarmaka. Cijelo vrijeme pod nadzorom je policije. Inače, austrijski državljanin imao je stalno boravište u Hrvatskoj. Obitelj je tijekom 2018. bila u sustavu socijalne skrbi, na obveznom savjetovanju.

– Koji je standardni postupak za sve obitelji koje se razvode. Oni su došli zajednički s unaprijed postignutim dogovorom, dakle sporazumno o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, ističe državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić.

Motivi zločina tek se trebaju utvrditi.

– Mogu biti i visokokonfliktni odnosi među roditeljima, mogu biti i neke situacije u kojima taj roditelj koji počini takvo nasilje želi osvetiti se drugom roditelju, pojašnjava predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić.

Temeljem prvih informacija, ovo zaista spada u domenu osobne psihopatologije. Već sama činjenica da je otac pokušao suicid nakon toga, isto indicira na određene psihodijagnostičke kategorije, dodaje Marina Ajduković iz Studijskog centra za socijalni rad Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Predsjednik Zoran Milanović komentirajući strašno ubojstvo istaknuo je važnost ranog upozorenja na obiteljsko nasilje.

– Ljudska narav je nepredvidiva, nasilna, posebno muškaraca. Posebno kad polude, popije, pa se osjećaju frustriranima, kad ih društvo odbaci, dakle, tu vreba jedna opasnost.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Za ovakva kaznena djela teškog ubojstva predviđena je maksimalna zatvorska kazna od 40 godina.

– Po meni, ne postoji dovoljna kazna za takvo ponašanje. Djeca su ranjiva, djeca vjeruju roditeljima, koje vole, imaju u njih potpuno povjerenje i misle da će ih oni zaštiti. Kada ih roditelji iznevjere, za to nema dovoljne kazne, kaže pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Istraga se nastavlja. 

Reporterka Jelena Bokun javila se u središnji Dnevnik s posljednjim informacijama. O motivima se za sada ništa ne zna.

– Postoji pisani trag na Facebooku. Upravo je na toj mreži u ponoć otac napisao zapravo oproštajnu poruku. Slijedom toga policija je došla u stan i zatekla troje malodobne djece u beživotnom stanju. Otac je napisao da se godinu i pol dana bezuspješno pokušavao vratiti na posao, da je imao novčane probleme. Ono što se da iščitati jest da je imao nesuglasice s bivšom suprugom. Radi se o austrijskom državljaninu iz Beča, koji je živio ovdje u Zagrebu, vlasnik je nekoliko tvrtki, a radio je i kao konzultant. Bio je u braku s Hrvaticom. Županijski DORH i policija nastavljaju s istragom, s mjerama i radnjama koje su uobičajene u ovakvim slučajevima. Muškarac je u KBC Sestre milosrdnice, kada mu stanje bude stabilno, on će biti premješten ili u pritvor ili u zatvorsku bolnicu.

Što se treba dogoditi čovjeku da ubije vlastitu djecu? Može li se ubilačka namjera na vrijeme prepoznati? Odgovore na ta pitanja potražila je Zrinka Grancarić koja se javila ispred psihijatrijske bolnice Vrapče.

– Težak dan za Hrvatsku i Zagreb. Ovo je čin koji u sebi uključuje jedan veliki nezreli narcizam jedne osobe, koja ima očekivanja da je privlačna i važna. To je zapravo psihopatija. Glavna karakteristika psihopatije jest da takve osobe mogu uživati jedino ako slabije osobe pate. Nažalost ta je kombancija vrlo zlokobna, ističe psigijatar Ante Bagarić iz Klinike za psihijatriju u Vrapču.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MONIKA IVKIĆ S KITIĆEM: Volim Miletovu Elenu

Ne mogu da budem normalna kad nisam: Luna Đogani priznala da su je u životu mnogo lagali, a onda spomenula i Marka Miljkovića