in

Politička kriza sve dublja: Dodik najavljuje blokadu i zbog odluke Ustavnog suda

Slatka-Tajna.Eu

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ponovo najavljuje povlačenje saglasnosti sa ranijih sporazuma na nivou države od odbrane do indirektnih poreza, zbog posljednje Odluke Ustavnog suda BiH. Očekuje podršku preostalih političara u Republici Srpskoj. Poltička kriza je sve intenzivnija, prava predizborna kampanja tek slijedi, stranci najavljuju sankcije, a stanje uobičajeno, ne doprinose ni poruke iz regije.

Srbima nema života na ovim prostorima ako ne budu nezavisna država, uporan je Milorad Dodik. TražIo podršku, poziva na bojkot svega bosanskohercegovačkog. Izaći iz Oružanih snaga, Uprave za indirektno oporezivanje, zabraniti djelovanje državnog pravosuđa u entitetu Republika Srpska.

“Ovo je podvala Srbima, priča kako treba poštivati BiH i Ustavni sud, apsolutna podvala EU, Amrike i svih tih koji nama ovdje uporno govore, ono što ja mislim trebamo u prvoj fazi završiti to da odbijemo sve što je nametnuto od strane visokih predstavnika i Ustavnog suda, jer nema nigdje na svijetu da Ustavni sud se bavi ovom problematikom vlasništva, nigdje ne postoji, samo postoji Ustavni sud koji se bavi da li je zakon u skladu s Ustavom, ništa više”, kazao je Dodik.

Ništa više odluke Ustavnog suda ili samu instituciju, ne poštuje ni opozicija u Republici Srpskoj, no jesu li spremni ponovo sarađivati s Dodikom? Sastao se s Erdoganom, došao u Predsjedništvo, Zoran Tegeltija se sastao s Angelom Merkel, ministrica finansija Zora Vidović, učestvovala je u radu Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje.

“Nema tu dileme, SNSD je ušao u jednu zonu u kojoj će oni procjenjivati šta njima lično i kao političkim partijama koje su u vlasti ovdje donosi korist tada će učestvovati, tamo kada im to ne treba neće učesvovati i oni su napustili koncept koji smo zajedno usvojili u julu”, mišljenja je Igor Crnadak, generalni sekretar PDP-a.

Već je jasno da novi visoki predstavnik neće koristiti ovlaštenja kako bi relaksirao situaciju. Pozivi na smjenu Milorada Dodika, nisu urodili plodom. Već je najavio ponovnu kandidaturu za Predsjedništvo, ali i pobjedu. No, kako će se prema njemu odnositi novi američki izaslanik za Zapadni Balkan, Gabriel Escobar, s obzirom na to da je Dodik izvijesno vrijeme na američkoj crnoj listi. Escobar još nije odlučio da li će se s njim sastati, i kakvu poruku poslati.

“Prošle godine, predsjednik (Biden) je najavio novi set alata za sankcije, posebno protiv korupcije, ne nužno protiv kriminalnih aktivnosti, već korupcije. Planiramo koristiti te ovlasti vrlo agresivno”, istakao je Escobar.

“Mislim da bi trebali malo da smanjimo nade oko nekog kvalitetnog angažmana SAD-a, jer nije bilo kakav angažman SAD-a dovoljan nego onaj angažman koji je Amerika vodila do recimo 2008. a to je bio angažman gdje su aktivno podržavali visoke predstavnike, aktere iz EU kao što su bili Paddy Ashdown, Javier Solana itd.”, kazala je Majda Ruge iz Evropskog vijeća za vanjsku politiku

“Moji stavovi će biti radikalni. Tražit ću da se odbiju sve odluke koje je nametnuo visoki predstavnik, da se vratimo na izvorni Dejton i ako to ne bude tako, u narednih šest mjeseci vratimo u Skupštinu i proglasimo nezavisnost”, kaže Milorad Dodik.

Teško je reći šta bi za aktuelni sastav međunarodne zajednice u BiH bila crvena linija ispod koje Dodik ne može.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ZAIGRALA SE U FOTOŠOPU: Zorannah deformisala tijelo

Sanidumps: Order eBooks for RV dump stations