in

Milioneri sele imovinu u Švicarsku

Slatka-Tajna.Eu

Moguće skretanje ulijevo na izborima u Njemačkoj podstaklo je milionere da prebace imovinu u Švicarsku, kazali su bankari i poreski advokati.

Ako na vlast dođu Socijaldemokrate lijevog centra (SPD), ultraljevičarska stranka Ljevica i ekološka Zeleni, ponovno uvođenje poreza na bogatstvo i povećanje poreza za nasljedstvo mogli bi se naći na političkom dnevnom redu.

”Preduzetničke porodice su jako alarmirane”, rekao je Reutersu poreski advokat iz Njemačke koji je angažovan u brojnim švicarskim operacijama.

Ovaj potez pokazuje koliko bogataša i dalje vidi Švicarsku kao atraktivno mjesto za čuvanje bogatstva, uprkos njenim naporima da se oslobodi imidža sigurnog utočišta milijardera, navodi britanska agencija.

Nijedna država nema više offshore imovine od Švicarske, a priliv je ubrzan 2020., u korist banaka poput UBS, Credit Suisse  i Julisu Baer. Geopolitičke tenzije i strah od ekonomskih posljedica pandemije covida-19 učinili su privlačnom političku stabilnost Švicarske.

Depoziti njemačkih domaćinstava i kompanija u bankama u Švicarskoj porasli su skoro pet milijardi dolara, na 37,5 milijardi, u prvom kvartalu 2021., pri čemu to ne uključuje akcije, obveznice ili finansijske proizvode, navodi Reuters.

Noviji podaci nisu dostupni, ali upućeni kažu da se priliv nastavio.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










”Mnogi bogati ljudi, posebno preduzetnici, strahuju da će doći do zaokreta ulijevo bez obzira na ishod izbora”, rekao je Florian Dreselen iz švicarske LGT banke.

Jedan ugledni švicarski bankar je rekao: “Znam neke njemačke preduzetnike koji žele da imaju uporište izvan Njemačke ako situacija tamo postane previše crvena (ljevičarska)”.

Anketa je pokazala da SPD, sa 25 procenata, vodi u odnosu na konzervativce Angele Merkel za četiri procentna poena.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ne mogu da budem normalna kad nisam: Luna Đogani priznala da su je u životu mnogo lagali, a onda spomenula i Marka Miljkovića

Obilježeno 60 godina postojanja KK Radnik