Categories: Novosti

HRT: Brončani paraolimpijac Dino Sinovčić: Želim inspirirati druge

Dino Sinovčić

Foto: Kod nas doma / HRT

 Nakon brojnih rekorda, europskih i svjetskih medalja, plivač Dino Sinovčić osvojio je i broncu na Paraolimpijskim igrama u Tokiju. 

– Olimpijske igre su posebna priča jer se događaju svake četiri godine. To je jako veliki period u sportu gdje stalno dolaze neki novi plivači i stalno se neke nove tehnologije uvode u sport. Ako si jedne godine dobar, nema garancije da ćeš iduće godine biti jednako dobar. Iz tog razloga je posebna draž osvojiti paraolimpijsku medalju, i evo, mislim da sam zaokružio zadnje četiri godine na najbolji mogući način, rekao je Sinovčić gostujući u emisiji Kod nas doma.

Kaže kako je siguran da bi ga bolja atmosfera i navijači pogurali da na Paraolimpijskim igrama ostvari još bolji rezultat.

– Volim nastupati pred punim gledalištima. Da je bilo gledatelja, siguran sam da bih bar to srebro uzeo, kaže Sinovčić za kojega u klubu skoro pa i nema odmora.

– Nema tu puno ljenčarenja, to je već zadnjih 15 godina stvarno na vrhunskom nivou. Treniramo dva do tri puta dnevno. To je krvavi sport, ali tako treba biti – navikao sam na to, i ne znam funkcionirati bez toga, objašnjava Dino koji kaže kako se trenutno bolje osjeća u bazenu nego “na suhom”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Redateljica Bruna Bajić snimila je dokumentarni film o njemu, pod nazivom “Zaustavi me ako možeš”. Sinovčić kaže kako film još nije gotov, ali je plan da izađe prije početka sljedećeg ljeta. – Stvarno sam zadovoljan jer je to još jedna dimenzija više gdje mogu ispričati svoju životnu priču, a osim toga i ostat će nešto iza mene. Cilj je filma da inspiriram druge ljude, i da osoba koja pogleda film izvuče neku pouku i ode sretna kući, istaknuo je.

Ovaj mladi paraolimpijac boluje od rijetke bolesti koja ga prati od djetinjstva – artrogripoze.

– To je bolest zglobova. Na moju sreću, uhvatila je samo noge. Inače zna obuhvatiti cijelo tijelo, a meni je gornji dio tijela potpuno zdrav. Naučio sam funkcionirati s tim. Nije progresivno, odradili smo veći broj operacija, ali nije došlo do nekog željenog pomaka. Ja sam sa svojim stanjem zadovoljan i naučio sam funkcionirati s tim najbolje što mogu, kaže Sinovčić koji je plivati krenuo u sklopu rehabilitacije nakon operacija.

– Jedanput tjedno me majka vodila, i malo-pomalo su me drugi treneri iz plivačkog kluba uočili i predložili mi da se priključim njihovoj sekciji škole plivanja. Otud je sve krenulo, kaže ovaj „brončani“ plivač, kojem se i ostatak obitelji uglavnom bavila sportom. Nakon zasluženog odmora koji trenutno koristi, planira se polako vratiti u trenažni proces i vratiti se na posao. – Lijepe stvari idu iza odmora, zaključuje Sinovčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

„Pola sata poslije očeve sahrane mi stiže poruka od žene – Dođi po stvari, više nećemo živjeti zajedno“: Pjevač prvi put otkriva dijelove svoje filmske biografije

Sudbina Dejana Živića spretnim scenaristima ili, pak, tekstopiscima mogla bi da posluži kao dobar temelj…

17 minuta ago

Koliko sekundi treba da potrošite na pranje lica?

Proizvodi za čišćenje lica su postali nezaobilazni dio svakodnevne rutine, a jedan dodatni savjet bi…

1 sat ago

Mnoge gradove sam dobio poslednjih deceniju i više, a samo jedan…

Stefan Simić, sjajni umjetnik iz Srbije svojim radom ujedinjuje narode bivše Jugoslavije. Rado je viđen…

1 sat ago

Stier: Sutra razgovor o resorima; Vučemilović o podršci vladi: O tom-potom

Kada ćemo dobiti novu Vladu?Foto: Otvoreno / HRTSve su jasniji obrisi nove parlamentarne većine. Detalji…

1 sat ago

Urugvajac napušta Liverpul, njegov postupak to potvrdio

Urugvajski reprezentativac i napadač Liverpoola, Darvin Njunjez, gotovo sigurno će napustiti kultni stadion ''Anfield'' po…

1 sat ago

Tara se oglasila nakon skandaloznih snimaka

“Zanimljivo je da je sve stigla da snimi. Vidim da on baca stvari po stanu…

1 sat ago