in

Univerzalni punjači za sve uređaje na USB punjenje

Slatka-Tajna.Eu

USB punjač

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Mobiteli, tableti, kamera, slušalice, prijenosni zvučnici, konzole za video igre trebali bi ubuduće, prema prijedlogu Europske komisije, imati svi isti USB otvor i to tipa C, kako bi se svi ti uređaji mogli puniti s istim punjačem, neovisno o marki samog uređaja.

Korak je to bliže ideji iz 2009. o jedinstvenom, univerzalnom punjaču, čime bi potrošači uštedjeli 250 milijuna eura koliko građani godišnje troše na kupnju punjača.

Tome se do sada uvijek najviše opirao američki Apple čiji se proizvodi mogu puniti samo s njihovim punjačom.

Komisija je predložila i da se razdvoji prodaja punjača od prodaje uređaja samih, i predlaže da se uskladi brzina punjenja svih uređaja što će također zahtijevati usklađivanje među proizvođačima.

Time bi se značajno smanjio elektronski otpad jer godišnje samo od nekorištenih i odbačenih punjača nastaje 11 tisuća tona elektronskog otpada.

Države bi imale 2 godine prijelazni period da se usklade s ovom direktivom ako i kada ju usvoji Europski parlament i sve države članice.

Potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan pozdravila je ovaj prijedlog, naglasivši da se nova mjera mora odraziti na cijenu uređaja, priopćeno je iz ureda zastupnice.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– U okoliš se godišnje odloži 51.000 tona punjača. Svatko od nas ih kod kuće ima punu ladicu. Mislim da smo se svi bar jednom zapitali zašto svaka generacija uređaja dolazi s drugačijim punjačem. Parlament je zato prije 10 godina zatražio zakon za isti punjač za male uređaje kojih u EU-u ima preko 500 milijuna. Komisija je pod utjecajem industrije stalno predlagala dobrovoljne mjere koje nisu dale rezultate, a elektronički otpad u EU i dalje raste i po pet posto godišnje, objasnila je zastupnica Europskog parlamenta Biljana Borzan.

Borzan kaže da su joj se potrošači već žalili na cijene uređaja koji se prodaju bez punjača.

– Apsolutno je nedopustivo da proizvođači počnu prodavati mobitele bez punjača za istu cijenu kao što je sad s punjačom. Cijene punjača su i do tristo kuna, i moramo osigurati da uređaji toliko i pojeftine. Ova mjera se ne smije iskoristiti da bi se stvorio dodatan profit za industriju, već da se omoguće uštede za građane i očuvanje okoliša, naglasila je Borzan, navodi se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

POBJEDNIK “ZVEZDA GRANDA” POSTAO OTAC! Dobio je sina!

Komarci najviše napadaju ove tipove ljudi