in

U petak sunčano i razmjerno toplo, ali ujutro na kopnu svježe

Slatka-Tajna.Eu

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.

Foto: HRT / HRT

Pod utjecajem polja povišenog tlaka zraka do kraja ovoga tjedna možemo računati na pretežno sunčano i danju iznadprosječno toplo vrijeme, uz jugozapadnjak, na Jadranu i jugo. Ujutro će samo ponegdje biti kratkotrajne magle. Potkraj nedjelje naoblačit će se i povećati vjerojatnost za kišu, ponajprije na sjevernom Jadranu i u gorju.

U prvoj polovini sljedećeg tjedna promjenjivo, uz povremenu kišu te ujutro toplije, ali će se dnevna temperatura malo sniziti.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremila prvog jesenskog dana Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A u kratkom edukativnom videu snimljenom u HRT-ovom studiju pomoću tehnologije proširene stvarnosti možete obnoviti spoznaje o astronomskom početku jeseni:

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

A posebnu prognozu za nautičare i ostale koji plove za “Regionalni dnevnik” četvrtkom pripremio je Ranko Ševeljević, dipl. ing. iz splitskog Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a:

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U petak sunčano i razmjerno toplo, ali ujutro na kopnu svježe

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: “U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu nakon razmjerno svježeg jutra prevladavati sunčano i iznadprosječno toplo, uz najvišu temperaturu oko 25 °C.

Temperatura primjerenija početku nego kraju rujna bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz pretežno sunčano vrijeme te povremeno umjeren jugozapadnjak. I jutro će biti malo manje svježe nego u četvrtak, samo rijetko uz kratkotrajnu maglu.

I u zapadnim će krajevima prevladavati sunčano. U gorju ujutro svježe, a i na sjevernom Jadranu će ujutro mjestimice biti hladnije nego u četvrtak. Najviša dnevna temperatura zraka između 20 i 23 °C, uz more 24 ili 25 °C. Vjetar slab, poslijepodne do umjeren jugozapadni i zapadni, uz malo valovito more.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano, gotovo vedro. Bit će vrlo toplo, uz more još ugodno za kupanje, temperature između 22 i 24 °C. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni.

I na jugu Hrvatske uz obaku jugozapadnjak i zapadnjak, a osobito prema otvorenome i sjeverozapadni vjetar. Uz sunčano vrijeme temperatura će porasti do 25 ili 26 °C.”

Za vikend stabilno i još toplije pa opet promjenjivo

Tijekom vikenda na kopnu obilje sunca i iznadprosječne topline, a i jutra će biti manje svježa. U nedjelju prema večeri postupan porast naoblake, u noći mjestimice uz mogućnost kiše. Početkom novoga tjedna promjenjivije, uz povremenu kišu te uz porast najniže jutarnje temperature zraka i manji pad najviše poslijepodnevne.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na Jadranu pretežno sunčano, uz jugozapadnjak pa jugo. U nedjelju postupan porast naoblake prema kraju dana, a u noći već je moguća kiša, koje će u ponedjeljak mjestimice biti i u obliku pljuskova.”, prognozirala je za HRT DUnja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ŠKOLOVANJE U AMERICI: Roko Blažević na prestižnom fakultetu u Los Anđelesu

Cecu urnisali u “Zvezdama Granda”: Bosanac je omalovažio: Ti si diskutabilna popularna pjevačica