in

Predstavom ”Heroj nacije” otvorena 18. Mostarska liska / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodno pozorište u Mostaru otvara 18. Međunarodni festival komedije ‘Mostarska liska’ i već neko vrijeme nismo otvorili festival svojom premijerom tako da mogu reći da imamo duplu brigu, ali i duplu radost zbog večerašnjeg događaja, kazao je uoči otvaranja festivala ‘Mostarska liska’ direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović. 

Naime, na sceni Narodnog pozorišta Mostar u četvrtak je svečano otvoreno 18. izdanje festivala ‘Mostarska liska’.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar istaknuo je kako je 50 prijava iz pet zemalja okruženja te odabranih sedam kazališnih komada zapravo garancija da će ‘Mostarska liska’ u sljedećih osam dana biti centar kulturnih događanja. 

Foto: D.K./ Bljesak.info / Predstavom ”Heroj nacije” otvorena 18. Mostarska liska

Također, Mujkanović je najavio i novitete za ‘Mostarsku lisku’ od sljedeće godine. 

“Idući korak za ‘Mostarsku lisku’ i Narodno pozorište je proširenje selekcije, u smislu da izađemo iz govornog područja bosanskog, srpskog i hrvatskog te imamo pravu internacionalnu selekciju s predstavama s engleskog, njemačkog i drugih govornih područja na koji će način sam Mostar dobiti festival kakav zaslužuje”, istaknuo je. 

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić govorom je otvorio ovogodišnje izdanje ‘Mostarske liske’ te poručio kako je Narodno pozorište Mostar godinama mjesto okupljanja kulturnog života u Gradu na Neretvi. 

“Narodno pozorište Mostar predstavlja srž naših stremljenja za životom u zajednici obogaćenoj ljudskom potrebom da oplemenjuje duh i um sadržajima iz kulturnog života i valorizira vrijednosti života s područja Mostara i Hercegovine te povezuje i gradi mostove prijateljstva između ljudi i prijatelja iz cijele regije i svijeta”, poručio je Marić. 

Nakon uvodnog programa otvaranja, odigrana je i prva predstava u okviru natjecateljskog dijela “Heroj nacije”.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Predstavom ‘Heroj nacije” otvorena 18. Mostarska liska

Kritike medijske eksponiranosti intimnih života, žute stranice, te invazije reality emisija na naše TV ekrane, teme su koje su zasigurno zaintegrirale Ivana M. Lalića kada je odlučio napisati ovu crnu komediju ”Heroj nacije”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Komad je nastao nakon 2000-tih te doživio nevjerojatnu sudbinu, naime on danas djeluje aktualnije nego u vrijeme kada je napisan. On se bavi medijima i ulogom medija u suvremenom oblikovanju individualne svijesti na Balkanu. Sretan sam jer se on igra podjednako dobro i u Srbiji, ali i u Sloveniji, evo sada i u BiH. Tekst govori o nekim zajedničkim sudbinama i problemima malog balkanskog čovjeka”, kazao je uoči otvorenja ‘Mostarske liske’ autor predstave “Heroj nacije” Ivan M. Lalić.

Kako ističe Lalić, predstava je u Mostaru dobila neki lokalni ‘šmek’, a nada se kako će i njegovi ostali kazališni komadi biti predstavljeni Mostarcima. 

Foto: D.K./ Bljesak.info / Predstavom ‘Heroj nacije” otvorena 18. Mostarska liska

“U posljednje vrijeme najteže je se nasmijati, pišem komedije te se nadam kako će se i moji ostali komadi igrati u mostarskim kazalištima. Najsretnija situacija za jednog pisca je kada vidi publiku koja se smije i zadovoljno izlazi s predstave”, istaknuo je. 

Što se dogodi kada se potajno snima jedna obitelj – na vrlo promišljen i humorističan način predočio je Lalića u ovoj sjajnoj komediji koja u fokus stavlja jednu prosječnu obitelj u koju je odlučio uperiti nekoliko skrivenih kamera.

Rezultat takvog čina je prikaz nakaznog mentaliteta, te travestija obiteljskih, prijateljskih pa i općenito društvenih odnosa u kojem vladaju zavist, zloba hipokrizija i primitivizam.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Predstavom ‘Heroj nacije” otvorena 18. Mostarska liska

Predstava je napravljena u produkciji Narodnog pozorišta Mostar, pod redateljskom palicom Gorana Damjanca. Dramaturgiju potpisuje Kemal Bašić, a u predstavi su igrali Saša Oručević, Amela Kreso, Fatima Kazazić-Obad, Dražen Pavlović i Vedran Vilogorac.

Predstavom ”Heroj nacije” otvorena je 18. Mostarska liska, a u osam dana trajanja festivala posjetitelji će imati priliku uživati u još šest kazališnih komada komediografskog žanra iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, te koncertu kojim će 30. rujna festival biti zatvoren.

Pored glavnog, natjecateljskog dijela, ovogodišnji festival obiluje dodatnim sadržajima u off programu, kao što su radionice, izložbe, koncerti i brojni drugi sadržaji.

Za stručno ocjenjivanje predstava Mostarske liske ove godine zaduženi su: dramaturg Almir Imširević, redatelj Marko Misirača, te glumac i redatelj Velimir Njirić. Žiriji medija čine novinarke: Meliha Smajkić (Dnevni avaz), Cvita Kusić (FENA) i Rosanda Zovko (FTV), a žiri publike: Nada Dalipagić, Faris Smajkić i Sarah Sarić.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Predstavom ‘Heroj nacije” otvorena 18. Mostarska liska


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

PRVO JE PALA ONA,A ONDA BICKL PREKO NJE: Kaja Ostojić opisala nevjerovantu scenu

BBI banka i Ministarstvo privrede KS: Novih 18 miliona za privrednike po stopi od nula posto