in

Objavljen Pravilnik: Dati rokovi do kada privrednici moraju zamijeniti fiskalne kase

Slatka-Tajna.Eu

U “Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine”, broj 74/21 od 17.09.2021. godine je objavljen Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH koji stupa na snagu 25. septembra 2021. godine.

Uporište u novom pravilniku nalazi se u Zakonu o fiskalnim sistemima (“Službene novine Federacije BiH”, broj 81/09) Pravilnik je donijet na osnovu člana 51. stav 3. tačka p) i stav (4), i člana 62. Zakona.

Time su privrednici opterećeni dodatnim nametom, a radi unapređenja i razvoja informacijskih tehnologija.

Podsjetimo, Zakon o fiskalnim sistemima, kojim je bila predviđena obaveza da privrednici moraju nabaviti nove fiskalne uređaje, nije prošao Predstavnički dom Parlamenta FBiH u oktobru prošle godine kako se ne bi uvodili dodatni troškovi privrednicima.

Iako je odbijen, federalna ministrica finansija Jelka Milićević donijela je Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH koji je objavljen u  Službenim novinama FBiH.

U julu prošle godine objavljen je Pravilnik o fiskalnim sistemima. Iz ministarstva je tada saopćeno da se njim ne stvara obaveza poslovnim subjektima koji su obveznici fiskalizacije da 1. januara 2021. izvrše zamjenu postojećih fiskalnih uređaja koji su ispravni i rade, već će poslovni subjekti čiji su postojeći fiskalni uređaji ili istrošeni ili uništeni ili im iz drugih razloga treba novi fiskalni uređaj, moći kupiti i fiskalizirati isključivo nove modele fiskalnih uređaja.

U novom Pravilniku su dati rokovi za zamjenu fiskalnih sistema.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kao opći kriterij za zamjenu fiskalnih sistema primjenjuje se godina inicijalne fiskalizacije fiskalnog sistema koja se određuje prema datumu donošenja Rješenja o inicijalnoj fiskalizaciji fiskalnog sistema.

Dakle, ovim pravilnikom propisuje se dinamika zamjene fiskalnih sistema u Federaciji Bosne i Hercegovine, rok za zamjenu kasa, zavisi od toga kada je privredni subjekat fiskalizovan.

Zamjena fiskalnih sistema koji su inicijalno fiskalizirani počevši od 23. augusta 2010. godine do 31. decembra 2013. godine, izvršit će se zaključno sa 30. juna 2022. godine.
Zamjena fiskalnih sistema koji su inicijalno fiskalizirani počevši od 01. januara 2014. godine do 31.decembra 2017. godine, izvršit će se zaključno sa 30.juna 2023. godine.
Zamjena fiskalnih sistema koji su inicijalno fiskalizirani počevši od 01.januara 2018. godine do 01. septembra 2021. godine, izvršit će se zaključno sa 30.juna 2024. godine.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Sudija Vehabović za N1: Kod nas nije jasno gdje počinje, gdje završava politika

Milica Pavlović otvorila dušu: Dok su svi gledali “Pjevačicu” ja sam plakala!