in

BBI banka i Ministarstvo privrede KS: Novih 18 miliona za privrednike po stopi od nula posto

Slatka-Tajna.Eu

Ministar privrede Kantona Sarajevo (KS) Adnan Delić i rukovodstvo Bosna Bank International (BBI), predsjednica Uprave Emina Šišić i član Uprave Nedžad Gušić potpisali su danas ugovor o poslovnoj saradnji kojim je uspostavljena nova, povoljna finansijska linija za privrednike Kantona Sarajevo.

Radi se o projektu koji će privrednicima omogućiti da u BBI banci, uz subvenciju Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, dobiju finansiranja po stopi od nula posto. Za realizaciju Ugovora BBI banka je osigurala sredstva u iznosu 18.100.000,00 KM, dok je za subvenciju profitne marže Ministarstvo obezbijedilo iznos od milion KM.

“U skladu s Odlukom Vlade Kantona Sarajevo, banke s kojima smo danas potpisali ugovore, među kojima je i BBI banka koja je naš partner u ovom programu već niz godina, ponudile su najbolje uslove za plasman finansijske linije uz stopostotno subvencioniranje troškova profitne marže za finansiranja odobrena subjektima male privrede koji imaju sjedište u Kantonu Sarajevo. Veliko mi je zadovoljstvo što smo ove godine uspjeli, zajedno s našim bankama – partnerima, obezbijediti najveći iznos kreditnih sredstava, dakle 107.850.000,00 KM puštamo u opticaj privrednicima i nadamo se da će ta sredstva biti indikator očuvanja i jačanja likvidnosti, radnih mjesta i općenito poboljšanja poslovnog ambijenta u Kantonu”, kazao je, nakon potpisivanja ugovora s predstavnicima BBI banke, ministar privrede KS Adnan Delić.

BBI banka i putem ove finansijske linije nastavlja pružati neophodnu podršku privredi kroz model javno-privatnog partnerstva.

„BBI banka obezbjedila je u ovu svrhu 18.100.000,00 KM iz vlastitih izvora i snosi rizik povrata sredstava. Ministarstvo privrede KS obezbjeđuje troškove regresiranja profitne marže, pa će privrednici dobiti sredstva po stopi od nula posto, nakon subvencije. Maksimalni iznos finansiranja po jednom korisniku je do milion KM, sa maksimalnim rokom otplate u zavisnosti od vrste i visine zahtjeva za finansiranje do 72 mjeseca. Prioritet u ostvarenju prava na poticajna sredstva finansiranja imaju sve proizvodne, a posebno izvozno orijentisane djelatnosti, te oni subjekti koji u podnesenom zahtjevu za finansiranje navedu da će obezbijediti nova zapošljavanja. Poticajna finansijska sredstva namijenjena su subjektima za obezbjeđenje tekuće likvidnosti, produktivnije poslovanje i rast privrednih aktivnosti, nabavku osnovnih sredstava i investicije i finansiranja za trajna obrtna sredstva. Mi u BBI banci smo sretni da ćemo implementacijom ovog projekta kreirati nova radna mjesta na području Kantona Sarajevo kroz proširenje obima proizvodnje i poslovnih mogućnosti malih i srednjih kompanija”, izjavila je Emina Šišić, predsjednica Uprave BBI banke.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Javni poziv privrednicima bit će uskoro objavljen na web stranicama BBI banke i Ministarstva privrede KS. Sve dodatne informacije zainteresovani privrednici mogu potražiti u svim poslovnicama BBI banke u Kantonu Sarajevo.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Predstavom ”Heroj nacije” otvorena 18. Mostarska liska / Bljesak.info

Partizan raskinuo ugovor sa Sumom