in

ZVIJEZDE IZ SEHARE: TADEJ HRUŠOVAR I VIS „PEPEL IN KRI“: Najcjenjeniji u Jugoslaviji

Slatka-Tajna.Eu

Tadej Hrušovar bio je jugoslovenski pjevač, gitarista, autor i osnivač značajnih muzičkih grupa u bivšoj državi.

Brojni hitovi

Muzički stvaralac pružio je svijetu novi zvuk u muzici. Drugačiji način interpretacije numera. Osnivač je višeglasnih izvedbi. On je napravio rez tih 70-tih i 80-tih godina na muzičkoj sceni Jugoslavije. Publici se to dopalo.

Tadej ili Dejvi, kako su ga nazvali, iznjedrio je brojne hitove. Njegova vlastita riznica broji 400 numera, autorskih djela, kako za svoje bendove tako i za druge izvođače.

Tadej Hrušovar zvani Dejvi rođen je u Celju 1947. godine. U to doba, na tim prostorima, bila je aktuelna horska izvedba pjesama. I sam je bio član mnogih grupa u gimnazijalskim danima u kojima je svirao i pjevao. U ljeto 1966. godine prvi put je imao značajan nastup u hali „Tivoli“ pred šest hiljada ljudi sa „Belim vranama“, a u povodu Dana mladosti. Izvodio je pjesmu „Beach boysa“ „Good vibrations“. Vrlo tešku pjesmu sjajno su izveli.

Vokalno instrumentalni bend je realizirao u to doba značajne pjesme „Na vrhu nebodera“, „Mala terasa“ a 1968. godine su sklopili LP ploču „Iznenađenja“. Godinu kasnije „Mesto mladih“ tri singla i kompilaciju. Godine 1974. Tadej osniva grupu „Pepel in kri“ koju su u početku sačinjavali članovi Tadej Hrušovar, Oto Pestner (Edvin Fliser), Ivo Mojzer i Ditka Haberl.

Grupa već 1975. godine učestvuje na Opatijskom festivalu, odnosi pobjedu pa pjesmom „Dan ljubezni“ predstavljaju Jugoslaviju na Evroviziji u Štokholmu. Grupa se poslije širi na deset članova, a u Jugoslaviji postaju jedan od najneobičnijih, ali i najcjenjenijih bendova.

Uslijedili su i brojni koncertni nastupi ali i turneje. Svakako, nastupali su i na aktuelnim festivalima tog doba i to najčešće na Splitskom na kojem su izveli svojevremeno kompozicije „Tu je Dalmacija“, „Intima“, „Portani“, „Balada o nama“. Nastupaju i na Slovenskim popevkama, Beogradskom proleću, sarajevskom festivalu „Vaš šlager sezone“, Mesamu…

Na Ljubljanskom festivalu su 1979. godine izveli pjesmu „Pešem za dinar“, a odnosila se na sam bend koji je već tada Tadej proširio na 12 članova. Tu u bili Dipka, Tadej, Edvin, Ranko, Zvezdana, Sterle, Sila, Palmina, Alenka, Ivo, Peter i Borut. Svaki od članova imao je pored muzike i svoje dodatne poslove kojima su se bavili tako da im je novac bio nebitan. Zapravo, Tadej je svakome od njih postavio uslov da umjetnost i muzika budu prioritet.

 Brak sa Ditkom

Taj višeglasni bend osim one pozitivne strane koju je činila dobra muzika, donijeli su organizatorima finansijske probleme tipa putnih troškova, spavanje, hotelske sobe, obroci… Oni su taj „problem“ nadopunjavali stalnim održavanjem pozornosti svojim novim singlovima. Javnost je voljela njihovo savršeno muziciranje i pjevanje pa su bili traženi.

Tadej je grupu raspustio, bio producent RTV Ljubljana, urednik programa, a i nastavio sa stvaralačkim, odnosno autorskim radom. Bio je i pravnik u Zavodu za Međunarodna prava.

Tadej je bio u braku sa Ditkom Haberl sa kojom je dobio dvoje djece. Godine 1990. su se okupili da bi kao prateći bend na Eurosongu na italijanskom podržali Tota Kotunja u Zagrebu.

Grupa se nakon tri decenije okupila, izbacila album 2000. godine, no svi su radili svoje poslove, povremeno bi se oglašavali, a onda je lider benda Tadej Hrušovar zaražen koronom, koja se iskomplikovala pa je završio u bolnici. Nedugo zatim tu je i preminuo u 74. godini života. Tu se prekinuo život i kvalitetan i neobičan muzički put Tadeja Hrušovara koji je sahranjen 2020. godine u Izoli gdje je i preminuo.

Dan ljubezni

Pjesma „Dan ljubezni“ prepjevana je na više jezika njemačkom, engleskom, holandskom… I moskovski simfonijski orkestar je presnimio muziku tu pjesme, kao i kraljevski filharmonijski orkestar iz Londona.

Pepeo i krv

Grupa „Pepel in kri“ je nosila prvi naziv „Hor Tadeja Hrušovara“ a onda na Dan oslobođenja Jugoslavije pjevali su neku od numera u kojoj se spominjao pepeo i krv, pa je Tadej odlučio da svom bendu izmijeni naziv u „Pepel in kri“.

Posljednji nastup

Posljednji nastup sa grupom Tadej je održao 2019. godine kom prilikom su probudili nostalgične osjećaje generacija iz doba aktivnog djelovanja popularne grupe „Pepel in kri“.

Piše Jasna Durić

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User

EXPRESS SA ŽELJINIM VETERANIMA: Bukiju i Štiliću ni Karleuša ne bi našla zamjerku

Poremećaji u lancima snabdjevanja koče oporavak njemačke ekonomije