in

Milanović: Nejednakost konstitutivnih naroda u BiH predugo neriješena

Slatka-Tajna.Eu

Nejednakost konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini je predugo neriješena, izjavio je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ocjenjujući da je BiH svojevrsni temelj mira u regionu.

Proširenje EU

Kako prenosi Hrvatska radio-televizija (HRT), Milanović je podvukao posvećenost Hrvatske zajedničkim naporima u rješavanju globalnih izazova, od pandemije kovida do klimatskih promena. Ističući posvećenost miru i stabilnosti Zapadnog Balkana, Milanović je naglasio da je zbog toga Hrvatska „i jedan od najsnažnijih zagovornika proširenja Evropske unije na to područje“.

„Na neki način, BiH je temelj za mir i bezbjednost u širem regionu. Njen teritorijalni integritet, funkcionalnost institucija i suživot među narodima oduvijek su bili važni za Hrvatsku. Ipak, teško je moguća izazovnija i složenija situacija na Zapadnom Balkanu od one u BIH“, rekao je Milanović.

Nejednakost njenih konstitutivnih naroda predugo je neriješena, tvrdi hrvatski šef države.

„Izborne reforme trebalo bi da omoguće svakom konstitutivnom narodu – Bošnjacima, Srbima i Hrvatima – da biraju svoje predstavnike na svim odgovarajućim političkim nivoima. Hrvati Bosne i Hercegovine nisu bili u mogućnosti da iskoriste ovo pravo. Nije stoga čudno što se osjećaju marginalizovano i obespravljeno. To se mora promijeniti“.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Predsjednik Hrvata u BiH

Tokom jučerašnjeg susreta sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom Milanović je takođe govorio o položaju Hrvata u BiH.

„Ja sam rekao da sam predsjednik Hrvatske, predsjednik hrvatskih građana, Hrvata, pa na neki način i onih Hrvata koji žive u BIH, da je to moja dužnost i obaveza i osjećaj na kraju krajeva“, citira HRT Milanovića.

„Vi znate da građani BiH hrvatske narodnosti imaju svi hrvatsko državljanstvo. Jesam li im ja predsjednik? Pa ja mislim da jesam“, rekao je Milanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

U NOVOM EXPRESSU: Bukti rat između Milija i Cece: Na meni je zaradila stotine hiljada eura

Da, odavde je zaista moguće dati gol: Roberto Carlos se “ukazao” u Brazilu