Categories: Biznis

EK predlaže novi sistem povlaštenog pristupa svome tržištu

Evropska komisija je  predložila novi Opći sistem povlastica (OSP), kojim želi osigurati da zemlje u razvoju poštuju ekološke standarde i odredbe o ljudskim i radnim pravima.

OSP je jednostrani trgovinski instrument kojim se ukidaju ili smanjuju uvozne carine na proizvode koji se u EU uvoze iz ugroženih zemalja s niskim dohotkom, čime se podupire iskorjenjivanje siromaštva, održivi razvoj i njihova integracija u globalnu ekonomiju. Prema Komisijinom prijedlogu, novi EU-ov OSP bio bi više fokusiran na smanjenje siromaštva i povećanje izvoznih mogućnosti za zemlje s niskim dohotkom. Cilj je pritom poticati održivi privredni rast u zemljama s niskim dohotkom i stvoriti nove mogućnosti za djelovanje u pitanjima okoliša i dobrog upravljanja.

Postojeća Uredba o OSP-u prestaje se primjenjivati 31. decembra 2023. godine, a nova bi se, nakon što je potvrdi Vijeće i Evropski parlament, počela primjenjivati od 1. januara 2024.

EU omogućuje povlašteni trgovinski pristup za 67 zemalja u razvoju od kojih ne traži nikakav reciprocitet. Za najsiromašnije zemlje povlašteni pristup znači mogućnost da izvoze u EU bez carina i bez kvota sve proizvode osim oružja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Prema postojećoj uredbi EU može uskratiti povlašteni pristup svom tržištu zemljama koje krše ljudska prava i prava radnika. Prema novom prijedlogu, pristup tržištu moći će izgubiti i one zemlje koje krše ekološke standarde i konvencije o dobrom upravljanju. Razlog za uskraćivanje povlaštenog pristupa može biti i prisilni rad ili rad djece.

Redakcija

Recent Posts

Bećirović zahvalio Njemačkoj za podršku u borbi protiv negiranja genocida

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, koji se nalazi u dvodnevnoj posjeti Njemačkoj, zahvalio…

27 minuta ago

Marej ne želi da se pravda

Denver naredne noći od 04.00 igra drugi meč polufinalne serije plej-ofa na Zapadu sa Minesotom.…

28 minuta ago

Novi jeziv snimak nasilja između Tare i Danila: Ona ga moli da izađe iz stana, on lomi sve i nasrće na nju

“Zašto me udaraš? Evo usnimila sam”, vrištala je ona. Nakon što je Tara Simov objavila…

35 minuta ago

Trendi pedikure za ovo ljeto

Mjesecima smo skrivali naša stopala u cipelama, čizmama i patikama i mogli smo sebi dopustiti…

2 sata ago

U HDZ-u optimistični oko pregovora: Sve će biti u redu

Dolazak članova HDZ-a na sjednicu šireg Predsjedništva HDZ-a Foto: Emica Elvedji / PIXSELLTreći tjedan nakon…

2 sata ago

Poznato ime novog trenera Vest Hema

Fudbalski trener Đulen Lopetegi postigao je dogovor sa Vest Hemom, i od naredne sezone biće…

2 sata ago