in

EK predlaže novi sistem povlaštenog pristupa svome tržištu

Slatka-Tajna.Eu

Evropska komisija je  predložila novi Opći sistem povlastica (OSP), kojim želi osigurati da zemlje u razvoju poštuju ekološke standarde i odredbe o ljudskim i radnim pravima.

OSP je jednostrani trgovinski instrument kojim se ukidaju ili smanjuju uvozne carine na proizvode koji se u EU uvoze iz ugroženih zemalja s niskim dohotkom, čime se podupire iskorjenjivanje siromaštva, održivi razvoj i njihova integracija u globalnu ekonomiju. Prema Komisijinom prijedlogu, novi EU-ov OSP bio bi više fokusiran na smanjenje siromaštva i povećanje izvoznih mogućnosti za zemlje s niskim dohotkom. Cilj je pritom poticati održivi privredni rast u zemljama s niskim dohotkom i stvoriti nove mogućnosti za djelovanje u pitanjima okoliša i dobrog upravljanja.

Postojeća Uredba o OSP-u prestaje se primjenjivati 31. decembra 2023. godine, a nova bi se, nakon što je potvrdi Vijeće i Evropski parlament, počela primjenjivati od 1. januara 2024.

EU omogućuje povlašteni trgovinski pristup za 67 zemalja u razvoju od kojih ne traži nikakav reciprocitet. Za najsiromašnije zemlje povlašteni pristup znači mogućnost da izvoze u EU bez carina i bez kvota sve proizvode osim oružja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prema postojećoj uredbi EU može uskratiti povlašteni pristup svom tržištu zemljama koje krše ljudska prava i prava radnika. Prema novom prijedlogu, pristup tržištu moći će izgubiti i one zemlje koje krše ekološke standarde i konvencije o dobrom upravljanju. Razlog za uskraćivanje povlaštenog pristupa može biti i prisilni rad ili rad djece.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Vjeverice dijele osobine ličnosti sa ljudima

SIJA SVA U ZLATNOJ BOJI: Dara Bubamara opet na odmoru