in

“BiH će biti i ostati nezaobilazan faktor. I Srbija trpi zbog Dodikove politike…”

Slatka-Tajna.Eu

Bosna i Hercegovina će biti i ostati nezaobilazan faktor u rješavanju svih regionalnih pitanja, poručila je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković u razgovoru za Anadolu Agency (AA) povodom posljednjih jednostranih poteza Srbije i hapšenja bh. državljanina Edina Vranja pod optužbom za navodne ratne zločine u Goraždu.

Hapšenje bivšeg visokopozicioniranog policijskog službenika i učesnika u odbrani BiH nastavak je poteza pravosuđa Srbije na štetu državljana BiH i procesuiranja slučajeva koji su već ranije zatvoreni u pravosudnim institucijama BiH.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je odmah po Vranjevom hapšenju pozvalo ambasadoricu BiH u Srbiji Aidu Smajić na konsultacije u Sarajevo, a Vranju je pružena pravno-konzularna podrška.

Ministrica Turković je rekla da su u konkretnom slučaju poduzeli niz diplomatskih mjera, ali da se ovdje moraju pokrenuti pravni mehanizmi i primijeniti već postojeći protokoli.

“Očekujemo da tužilaštva konačno počnu sarađivati i da, ne samo tužilaštvo Srbije, nego i bh. državno tužilaštvo zaštiti svoj integritet. Uhapšen je čovjek kojeg je bh. tužilaštvo oslobodilo krivnje i to za iste optužbe. Dakle, stvari treba vratiti na mjesto gdje pripadaju. Kada se uspostave i prorade mehanizmi međudržavne saradnje i prestane hapšenje ljudi na ovakav način, možemo pričati o diplomatskim pomacima”, rekla je Turković.

Politika ne prati riječi

Bh. ministrica je kazala da je najmanje što treba za početak početi poštovati Protokol između dva tužilaštva koji je potpisan 2013. u Briselu, koji daje okvir za razmjenu informacija o istragama i optužnicama.

Hapšenje Vranja je tek jedan u nizu poteza koji je narušio odnose BiH i Srbije, a nova pitanja se otvaraju u kontinuitetu, među njima su, između ostalih, izgradnja spomen-obilježja žrtvama Jasenovca kod Donje Gradine, aerodroma u Trebinju i hidrocentrale Buk Bijela.

Na pitanje u kojem smjeru idu odnosi dvije susjedne zemlje, ministrica Turković je rekla da želi vjerovati riječima predsjednika Vučića (Aleksandar Vučić) i da bi svi voljeli vidjeti drukčiju, evropsku Srbiju za koju vjeruju da postoji, ali da se čini da ih zvanična politika još uvijek ne prati.

“Poštovanje suvereniteta i integriteta BiH, želju za iskrenim i dobrim odnosima, za zajedničkim napretkom i boljom saradnjom treba pokazati i kada je riječ o konkretnim potezima. Nije prihvatljivo da se zaobilaze državne institucije, opravdavaju blokade, da se ne poštuju raniji dogovori, da se ignoriraju nadležnosti države, kao što je to, recimo slučaj prilikom izgradnje hidroelektrane Buk Bijela. Ili, recimo izgradnje aerodroma u Trebinju, zbog čega sad Hrvatska traži od nas informacije i reakcije”, rekla je Turković.

I Srbija trpi zbog Dodikove politike

U nizu otvorenih pitanja, BiH i Srbija su našle zajednički interes u izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd uz posredovanje Turske. Ministrica Turković je rekla kako projekt izgradnje autoputa ima međunarodni karakter i različite su dinamike realizacije u obje zemlje.

“Ono što je važno, jeste da postoji nesmanjena saglasnost i volja da se dovede do kraja, jer doprinosi ekonomskoj razvoju i budućnosti. Ne smije biti žrtva dnevne politike i pojedinačnih poteza koji narušavaju odnose. Još uvijek vjerujemo da će Srbija shvatiti da i ona sama možda trpi posljedice zbog retrogradne politike koju provodi Milorad Dodik unutar Bosne i Hercegovine. Nisam sigurna da je to korisno ni za Srbiju, kao što nije korisno ni za građane BiH koji žive u RS-u. Niko u BiH nema problem s narodom ili građanima Srbije niti bilo koje druge države. Imamo problem samo onda kada se BiH ne poštuje ili se radi na njenu štetu”, poručila je Turković.

Dodala je da izuzetno cijene konstruktivnu ulogu Turske, posebno predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u regiji.

“Vjerujem da njen ekonomski, politički i kulturni angažman doprinosi pozitivnim procesima u svim državama. Ogroman je značaj brojnih projekata koje je Turska realizirala. Trilateralni sastanci su izuzetno važan način na koji sarađujemo s Turskom i tu BiH nema nikakve dileme niti zadrške”, zaključila je Turković.

Report

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

BIVŠA SUPRUGA GORANA NAVOJCA U ZAGRLJAJU MLAĐEG DEČKA: Larisa Lipovac otkrila da im je toplo u srcima

Zlatni retriver već devet godina svaki dan posjećuje svoje komšije