in

U utorak većinom suho i barem djelomice sunčano, ali na kopnu svježe

Slatka-Tajna.Eu

Tomislava Hojsak

Foto: HRT / HRT

Posljednji dani ljeta te prvi dani jeseni na kopnu će početi svježim jutrima, ponegdje i maglom, a dnevna temperatura u početku će biti niža od prosjeka. U sjevernim predjelima sunce će prekrivati umjerena naoblaka, osobito u srijedu kada u istočnim hrvatskim krajevima još može pasti i malo kiše.

Od četvrtka temperatura raste, a zapuhat će i jugozapadnjak. Krajem tjedna moguća je opet kiša, ne samo na kopnu, nego i na Jadranu, gdje će veći dio tjedna proteći sunčano, uz dnevnu temperaturu primjerenu godišnjem dobu. U utorak je samo rijetko moguć poneki pljusak. Vjetar većinom slab do umjeren, jugozapadni i jugo, no do četvrtka će prevladavati bura, u utorak i srijedu ponegdje i jaka, pod Velebitom s olujnim udarima.“, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za “Plodove zemlje” pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a:

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U utorak većinom suho i barem djelomice sunčano, ali na kopnu svježe

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: “U utorak će na istoku Hrvatske nakon većinom sunčanog, ponegdje i maglovitog jutra, sredinom dana nebo prekrivati oblaci nastali dnevnim razvojem. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Jutro svježe, a danju temperatura od 16 do 18 °C.

Podjednako i u središnjoj Hrvatskoj. Jutro svježe uz 6 do 9 °C, ponegdje i s maglom, danju djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku osobito sredinom dana i popodne. Vjetar većinom slab, a dnevna temperatura oko 17 °C.

Na zapadu zemlje prevladavat će sunčano, a u kotlinama gorske Hrvatske ujutro će biti magle. U višim predjelima puhat će umjeren sjeveroistočni vjetar, a na sjevernom Jadranu umjerena i jaka bura, s olujnim udarima pod Velebitom. More umjereno valovito i valovito.

Pretežno sunčano i u Dalmaciji, osobito na obali. U njezinoj unutrašnjosti mjestimice umjerena naoblaka, a uglavnom u makarskom zaobalju moguć je pljusak. Puhat će umjerena bura, popodne sjeverozapadnjak. Dnevna temperatura oko 25 °C, u unutrašnjosti malo niža.

Na krajnjem jugu Hrvatske također obilje sunca. U zaobalju mjestimice više oblaka i poneki pljusak, moguće čak i na obali. Zapuhat će sjeverozapadni i zapadni vjetar, prema kraju dana bura u jačanju. Temperatura zraka danju od 24 do 26 °C.”

Sredinom tjedna stabilnije

Prvi dani jeseni na kopnu će proteći uglavnom stabilno te u većini krajeva sunčano. U sjevernim predjelima povremeno će biti više oblaka, osobito u istočnoj Hrvatskoj, gdje u srijedu može pasti malo kiše. Jutra razmjerno svježa, po kotlinama i uz maglu. Sjeverni će vjetar oslabjeti, a u petak zapuhati jugozapadnjak s kojim će zatopliti.

Na Jadranu jesen počinje vjetrovito s jakom burom, pod Velebitom i olujnim udarima, no već u četvrtak slabi i okreće na sjeverozapadnjak, a u petak jugozapadnjak i jugo. Prevladavat će sunčano, veći dio vremena čak i vedro. Najmanje će topla na većini Jadrana biti srijeda, kada će osjet svježine pojačavati jak vjetar, a zatim slijedi blagi porast temperature.”, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Tesla televizor i m:SAT – idealna kombinacija

SAMO BI MOJA MATER BILA GORA OD NJE, NE ZNAMO ALI SE VOLIMO: Severina zahvalila Vedari Rudan