in

Plenković razgovarao sa Schmidtom o promjeni izbornog zakona u BiH

Slatka-Tajna.Eu

Schmidt i Plenković

Foto: Vlada / Vlada

Hrvatski premijer Andrej Plenković i Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt razgovarali su u utorak u Banskim dvorima o promjeni izbornog zakona u BiH, euroatlantskim integracijama zemlje i drugim temama, priopćio je ured predsjednika vlade.

– Predsjednik Vlade Plenković založio se za promjene Izbornog zakona kako bi se osigurala jednakopravnost i legitimna zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u BiH, osobito Hrvata, navodi se u priopćenju.

Zagreb i stranke bosanskohercegovačkih Hrvata traže promjenu izbornog zakona do izbora 2022. kojima bi se, sukladno presudi Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić, onemogućilo preglasavanje Hrvata od strane brojnijih Bošnjaka na svim razinama vlasti.

Bošnjačke stranke pak inzistiraju da je primarno potrebno adresirati presude Europskog suda za ljudska prava po kojima BiH diskriminira građane koji nisu Hrvati, Srbi ili Bošnjaci jer se ne mogu kandidirati za predsjedništvo.

– Schmidt je u razgovoru s Plenkovićem naglasio potrebu jačanja funkcionalnosti institucija kroz pojačani angažman svih političkih aktera u BiH, uz potporu međunarodne zajednice. Funkcionalnost je nužan preduvjet kako bi ta zemlja izašla iz faze međunarodnog nadzora i napredovala na putu prema Europskoj uniji, istaknuo je Schmidt, navodi se u priopćenju ureda predsjednika vlade.

Plenković je na sastanku kazao da je Hrvatska od svih članica EU-a najsnažniji zagovaratelj nastavka europskog puta BiH, dok mu se Schmidt zahvalio na tom zalaganju,

Plenković i Schmidt također su razgovarali o političkim trendovima i kretanjima u BiH i na zapadnom Balkanu, navodi se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MOJA KUĆICA, MOJA SLOBODICA: Miljana Kulić sa sinom Željkom

Mesi ne putuje na naredni meč PSŽ-a u šampionatu