in

Gates skupio milijardu dolara za novi projekat od sedam giganata, među njima i najveći izvoznik iz BiH

Slatka-Tajna.Eu

Bill Gates prikupio je stotine miliona dolara od sedam velikih američkih firmi, za razvoj čistih tehnologija koje bi mogle odigrati ključnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena.
Breakthrough Energy, neprofitna organizacija koju je Gates osnovao 2016. godine, objavila je da je osigurala ulaganja od Microsofta, BlackRocka, General Motorsa, American Airlinesa, Boston Consulting Groupa, Bank of America i ArcelorMittala.

Ukupna veličina ulaganja nije objavljena, ali navodno iznosi više od milijardu dolara.

ArcelorMittal je jedan od globalnih lidera u industriji čelika, a u BiH je vlasnik tvornice u Zenici koja je najveći izvoznik iz BiH.

Gatesova firma sa sjedištem u Washingtonu rekla je da će se novac upotrijebiti za finansiranje njenog projekta “Revolucionarni energetski katalizator” pokrenutog ranije ove godine koji ima za cilj finansirati, proizvoditi i kupiti nova rješenja koja će pomoći u podupiranju ekonomije bez ugljika.

Gates je u saopćenju rekao da je “nova industrijska revolucija” potrebna ako svijet želi izbjeći klimatsku katastrofu.

“Polovina tehnologije potrebne za postizanje nulte emisije ili još ne postoji ili je preskupa za velik dio svijeta. “Kataliztor” je dizajniran da to promijeni i pruži učinkovit način za ulaganje u našu budućnost čiste tehnologije”, rekao je suosnivač Microsofta.

Dodao je da će, radeći s ovom rastućom zajednicom privatnih i javnih partnera, program globalno sagledati krajolik energetskih inovacija-ključne tehnologije, vodeće firme, finansijske partnere i ključne politike, te finansirati projekte koji će imaju najveći pozitivan utjecaj na našu planetu.

Program će se u početku fokusirati na tehnologiju za “hvatanje” ugljičnog dioksida, zeleni vodik, dugotrajno skladištenje energije i održivo avionsko gorivo.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuBlackRock je obećao 100 miliona dolara kroz pet godina kroz svoju dobrotvornu fondaciju, dok su isti iznos izdvojili Microsoft, American Airlines i ArcelorMittal. Ostali nisu otkrili veličinu svojih ulaganja.

Larry Fink, izvršni direktor i predsjednik firme BlackRock, rekao je u saopštenju da je prijelaz u svijet s nultom emisijom “zajednička odgovornost svakog građanina, korporacije i vlade”, dodajući da će za globalnu energetsku tranziciju biti potrebno 50 biliona dolara.

Uprkos onome što svjetski čelnici i direktori kažu, takozvana energetska tranzicija zapravo se još ne događa. Globalna upotreba fosilnih goriva ubrzava se i postat će još gora, povećavajući rizik od klimatske katastrofe.

Aditya Mittal, izvršni direktor ArcelorMittala, najvećeg proizvođača čelika u Sjevernoj Americi, rekao je u izjavi da su inicijative poput “Revolucionarnog energetskog katalizatora” od ključne važnosti za firmu i cijelu industriju čelika.

“Industrija čelika zna kako se dekarbonizirati, ono što nam nedostaje je dostupnost čiste energije po konkurentnim cijenama koja nam daje temelj za stvarno ubrzanje”,rekao je.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

KOME SE OVO DOPADA, TAJ NIJE NORMALAN: Maja Marinković pokazala svoje “sedmice”

ITAcademy organizuje besplatan kurs Software Testing u Sarajevu