in

Evropska unija pozvala Kosovo i Srbiju da “hitno” smanje tenzije na terenu

Slatka-Tajna.Eu

“Pozivamo obje strane da se uzdrže od jednostranih akcija i odmah smanje tenzije”, poručio je portparol EU Peter Stano, potvrdivši da zvaničnici Evropske unije pomno prate razvoj situacije na sjeveru Kosova.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Kosova u saradnji sa Policijom Kosova sprovodi akcije na graničnim prelazima na sjeveru Kosova koje se tiču realizacije Briselskog sporazuma između Prištine i Beograda o slobodi kretanja – javlja Radio Slobodna Evropa.

Ministar unutrašnjih polova Kosova Dželjlalj Svečlja (Xhelal Svecla) je saopštio da “kako bi omogućio slobodno kretanje građana na osnovu sporazuma od 14. septembra 2016. godine, MUP (Kosova) je donio odluku kojom se uređuje i obavezuje osiguravanje privremenih registarskih oznaka za sva vozila sa srpskim registarskim tablicama”.

Zbog ove odluke su se građani sa sjevera Kosova okupili su se na graničnim prelazima kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog uvođenja recipročnih mjera o registarskim tablicama.

Na granični prelaz Jarinje je došao i predsjednik Srpske liste Goran Rakić, vodeće partije kosovskih Srba, koja ima podršku zvaničnog Beograda.

Međutim, Peter Stano je u ime briselskih institucija poručio Prištini i Beogradu da je sloboda kretanja među najvažnijim kamenom spoticanja za EU, stoga očekuje od strana da u skladu s tim promovišu slobodu kretanja.

Što se tiče otvorenih pitanja među zemalja, Stano poručuje da postoji platforma gdje se ta pitanja mogu riješavati a to je, prema njegovim riječima, dijalog koji pomaže EU.

Upitan zašto se evropski apel odnosi na obje strane a ne samo na Kosovo, portparol EU je naglasio da se od lidera Kosova i Srbije očekuje stvaranje atmosfere pogodne za dijalog jer je to za dobrobit svih građana – prenosi Radio Slobodna Evropa.

Report

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ahmed Švrakić u HP Show-u: Kultura je jedan od glavnih nosioca države – Hayat Production

Pliš se opet nosi: 10 komada koji će svakom stilu dodati notu elegancije