in

Visoki predstavnik samo posmatra dok kriza postaje sigurnosni problem

Nastavak opstrukcija i nove blokade i protesti ili konačno preuzimanje političke odgovornosti nakon mjeseci nerada? Odgovore će ponuditi sutrašnja sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, što će biti prvi pokušaj nakon niza opstrukcija za održavanje zasjedanja i usvajanje budžeta. Ali, ukoliko i dođe do njegovog usvajanja to neće odgoditi proteste državnih službenika, koji kao razlog navode nepotpisivanje kolektivnog ugovora.

Kriza izazvana blokadom institucija BiH od predstavnika političkih stranaka iz Republike Srpske iz institucionalne, prelazi u ustavnu, smatraju mnogi političari iz Federacije Bosne i Hercegovine. Na reakciju se poziva visoki predstavnik u BiH. A on kaže – za sada će ipak biti posmatrač.

“U političkom smislu je važno da upravo nosioci vlasti budu sagovornici i to će naravno i biti slučaj. Ja sam inače mirna, uglavnom opuštena osoba, i mislim da treba zajednički raditi i zbog toga sam tu. Ja ću sada da posmatram stvari i onda će se sigurno dosta toga pokrenuti i doći će na red”, poručuje Christian Schmidt.

No, Milorad Dodik, jasno je – ne želi prekinuti blokadu državnih institucija. Ukoliko i dođu na sjednicu državnog parlamenta, poslanici iz entiteta Republika Srpska, poručuje on, neće glasati niti za jednu tačku dnevnog reda.

“Neće niko ići od Srba i to je to. To što Bakir Izetbegović kaže ispuhat će ili kao Željko Komšić koji priča da je to godišnji odmor, sad ćemo vidjeti je li godišnji odmor, nisu više godišnji odmori. Postoji jasan politički stav. Gospodo, zovemo vas da razgovaramo, promijenite ovo”, kaže Dodik.

Čini se da više nema jedinstva među strankama iz RS-a. Iz SDS kažu da niko nije ovlašten da govori u ime svih parlamentarnih stranaka iz ovog entiteta. Za učestvovanje na sjednici državnog parlamenta, kaže predsjednik Mirko Šarović, ne postoji nikakav formalni dogovor.

“Pametno bi bilo da se o ovoj delikatnoj situaciji oko sutrašnjeg zasjedanja razgovaralo u okviru parlamentarnih stranaka i klubova i tražilo zajedničko i najbolje rješenje jer na dnevnom redu su plate za više od 7. 000 državnih službenika i uposlenika koji rade u institucijama BiH i koji primaju plate i naknade iz Budžeta institucija BiH, ali takvog razgovora nije bilo”.

Izvor : Bakir Izetebgović (N1)

A da za razgovor još ima vremena smatra lider SDA. Bakir Izetbegović se nada, kaže, da će političari iz RS-a ipak postupiti racionalno.

“Ja sam na vezi sa nekim ljudima u SNSD-u i oni očekuju da to sve skupa stane. Mi ih ohrabrujemo u tom smjeru da to sve skupa stane, da se stvari smire, da pružimo jedni drugima ruku, da stabiliziramo stvari u BiH“, ističe Izetbegović.

Razlog za napetost imaju državni službenici. U strahu su da neće dobiti oktobarsku platu ukoliko se na sutrašnjoj sjednici ne usvoji budžet. No, iz Sindikata poručuju da bez plata neće ostati. U proteste ideu i ako se budžet usvoji.

“Ukoliko se budžet ne usvoji u redovnoj proceduri, a to je kod nas postala praksa, ukoliko se budžet ne usvoji blagovremeno, budžet za prethodnu godinu će biti korišten na privremenoj osnovi. I to je ustavna kategorija, samo zaboravljaju naši uposleni, ne znaju to. Ako usvoje budžet, mi opet idemo u protest. A samo iz prvog razloga koji želim da podvučem i napomenem, a to je nepotpisivanjen kolektivnog ugovora”, kaže Salih Karčić, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika.

Da bi ova politička mogla prerasti i u sigurnosnu krizu, ne misle samo političari. Dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Saćir Filandra kaže da javno proklamiranje određenih interesa mora nečim rezultirati.

“Politička kriza se u suštini produbljuje, sa njom se manipulira i u izborne svrhe s obzirom da su izbori ovdje stalno, svake dvije godine. Da li lokalni, da li opći, javnost se zbunjuje, prilično plaši. Te manipulacije crno-bijelog reagiranja od strane Dodika će se nastaviti, najnovija je da će imati samostalne izbore entitet RS, mnogo je tih novih inicijativa. Pitanje je samo zapravo gdje to sve vodi”, pita Filandra.

A vodi, siguro je, u nanošenje štete svima u BiH. Stoga je potrebno uspostaviti mehanizme političke odgovornosti u državi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentariši

Written by Redakcija

ALEM KADIĆ: Tužno je što neke kolege rade samo za bakšiš

Vijećnica u znaku FK Željezničar