in

Business psihologija:Kako se što bezbolnije vratiti na posao nakon godišnjeg odmora

Slatka-Tajna.Eu

Prvi dan nakon godišnjeg odmora izrazito je stresan i svima omražen dan. To je dan kada ponedjeljak mrzite još više nego inače i samo čekate da odete kući. Čak i ako niste letjeli i mijenjali vremensku zonu, možete osjetiti dezorijentiranost i usporeni radni tempo, ipak su dvije sedmice (ili više) dovoljne da izađete iz rutine. Osim toga, još uvijek je vruće, a više ne brojite dane do odlaska na more, što vam dodatno pojačava negativno raspoloženje. Zato pogledajte nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se vratite na posao bez prevelikog stresa i živciranja.

Vratitie se dan ranije

Vratite se s mjesta za odmor barem jedan dan ranije. Početak s preostalim vremenom pomoći će vam da mirnije “sletite” i bolje ćete se prilagoditi svojoj rutini. Iskoristite ovo razdoblje prilagodbe da razmislite o svom prvom danu na poslu i kako ćete rasporediti vrijeme po dolasku u ured. Dan prije povratka na posao pokušajte zadržati vrijeme obroka i odmora slično onima koje ćete imati kad se vratite u ured.

 Napravite popis aktivnih projekata

Kako bismo ubrzali radni ritam i ne obeshrabrili se u pokušajima, moramo imati jasnu predstavu o projektima koje smo ostavili na čekanju prije odlaska na odmor. Napravite popis onih aktivnih zadataka i zadataka na čekanju te odlučite koje ćete neposredne korake poduzeti da biste ih nastavili. Počnite s povratkom na projekt koji vam se najviše sviđa da biste dobro započeli.

Zapišite dobre ideje

Kad se vratimo s odmora, svježi smo i odmorni. Naravno, tokom slobodnih dana osjećali ste se nadahnuto i dolazili ste s idejama i planovima za realizaciju. Zapišite ih za kasniji pregled, poslužit će vam kao poticaj za ponovni početak.

Zadržite svoje slobodno vrijeme

Ne smatrajte svoje slobodno vrijeme gotovim. Završetak godišnjih odmora ne znači da morate  raditi nakon posla. Uživajte u onome što vam ostaje od dana nakon završetka posla i bavite se nekim aktivnostima na otvorenom, sportom itd. Ako su to aktivnosti s kojima ste počeli tokom odmora, utoliko bolje, jer će vam pomoći zadržati te lijepe trenutke i poslužit će vam kao motivacija.

Dobro se odmorite

Tokom odmora ne mijenjate previše ritam spavanja i buđenja. Prirodno je da ste barem malo promijenili svoje dnevne navike, pa vam je sada važno da se dobro odmorite i izbjegnete prekasne odlaske na spavanje.

Čuvajte se previše kofeina

Iako može izgledati kontraintuitivno, vrijeme za povratak na posao nije pravi trenutak za zloupotrebu stimulansa. Smanjite konzumiranje kafe i jedite zdravu, uravnoteženu prehranu koja će povećati vašu produktivnost. Ako možete, pokušajte izbjegavati unaprijed kuhana jela prvih dana.

Nastavite sa sistemom produktivnosti

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Preuzmite svoja produktivna načela; dužni ste ih imati. Vratite se svom sistemu, svojoj metodologiji i vidjet ćete da ćete ubrzati tempo.

Dođite na posao i napustite ga u pravo vrijeme

Nešto podjednako očito kao što je iskorištavanje vremena zapravo je presudno u borbi protiv „post-odmorskog sistema“. Pokušajte doći na vrijeme kako ne biste započeli prvi dan pod stresom i pokušajte izaći kad to kaže sat kako biste izbjegli obeshrabrenje nakon dugog i iscrpljujućeg prvog dana.

Pričajte s kolegama

Vjerovatno su i ostale kolege bile na odmoru pa, ako ne možete odmah početi s radom, popričajte s ostalima o tome kako su se oni proveli tokom godišnjeg odmora. Budući da slika govori hiljadu riječi, bez ustručavanje pokažite drugima fotografije s mora (sigurno ih imate, imaju ih svi, neki čak i više od vas). Ako podijelite svoja iskustva s drugima, osjećat ćete se bolje i smanjit ćete napetost i nervozu, a iskustva drugih vam možda daju ideju o sljedećoj destinaciji.

Ponesite hranu i suvenire

Ništa ne može uljepšati dan kao pauza za ručak, a ako ponesete domaće pripravke koje ste kupili na moru ili suvenire s odmora ne samo da ćete razveseliti ostatak ureda, nego ćete dobiti priliku da svima ispričate kako vam je bilo. To će zasigurno smanjiti stres, koji nastaje zbog brojnih obaveza i nakratko vas vratiti na odmor.

Slušajte muziku

Muzika je izvrstan trik za stvaranje pozitivnog okruženja, a omiljene pjesme pomažu vašem umu da dobije motivaciju i podigne raspoloženje. Osim toga, kad vam se oči počnu spuštati od nedostatka sna, pojačavanje glasnoće pomoći će vam da preživite fizički i psihički pad tokom sredine dana. Naravno, preporučuje se da stavite slušalice kako ne biste ometali ostale kolege, ali ako imate isti muzički ukus, slobodno pojačajte i zapjevajte.

Odgodite donošenje važnih odluka

Pričekajte nekoliko dana da donesete važne odluke. Zakazivanje istih odmah nakon povratka rezultirat će greškama jer se još uvijek fokusiramo na povratak u stvarnost. Potreban je period prilagodbe; u roku od nekoliko dana sigurno ćete biti potpuno spremni.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Dok se ne pokori Podgorica, ne ide se na Sarajevo, Zagreb

Ima li razlike između srpske opozicije i vlasti u odnosu na genocid u Srebrenici?